Една пета от българите са избрали да изрисуват части от тялото си, показва проучване на „Тренд”

Една пета от българите все още смятат, че хората с татуировки са по-склонни към престъпления.  Точно толкова, обаче, са и хората, които са избрали да изрисуват части от тялото си, сочи статистиката. Това показва проучване на агенция „Тренд”, направено по поръчка на „24 часа”.

22% от хората посочват, че биха променили мнението си за непознат човек, когато видят, че той  има татуировки.  Малко над половината от българите, обаче биха имали интимна връзка с човек с татуси.  

А ето и какви са причините, поради които хората си правят татуировки. Основната е красота и стил – 44%, израз на любов към определен човек 38% и "изразяване на това, което съм"-  28 на сто.

Стил, израз на любов или на това, което съм. Причините за избор  на татуировка са много и различни. За Генислав Найденов е, както казва той - „просто защото ми харесва”.

 „Първо почна от групите металите, които са музиканти и те са татуирани.  После започнахме ние да се занимаваме с това нещо”, споделя татуистът Генислав Найденов.

Така не само самия той е татуиран изцяло, но и татуира повече от 20 години. Но ни разказва, че хората все още имат предразсъдъци.

„По принцип хората си мислят, че съм престъпник, да. Понякога това ме притеснява. Ако хората го обсъждат в очите ми и ме плюят и ме псуват. Защото аз съм различен, защото не съм с джапанки и с къси панталони”, твърди Генислав.

Причината според криминалния психолог Тодор Тодоров се крие в първоначалната идея на татуировките. „Оказва се, че всичко друго се променя, но хората си оставате едни и същи, така че татуировките като нещо, което от най-древни времена първоначално е символизирало принадлежност било към някое племе или религиозна група, сами по себе си са служили за това един човек да бъде идентифициран”.

В студиото при  Генислав  идват хора с всякакви професии и без задръжки. Той е категоричен , че татуировката не трябва да пречи на професионалната кариера. Но и по мнението на експертите това вече не влияе при избора на кадри.

„Стига татуировките да не са много показни, да не са обидни - няма никакъв проблем за работодателите. Освен ако не е много консервативен бизнес като банка, където може да имат изисквания. Ако е рекламна агенция или IT бизнес даже може да са плюс татуировките, почти няма значение”, посочва Георги К. Първанов, HR експерт.

По думите на експерта, не повече от 5-10 процента от работодателите биха обърнали внимание на татуировката. Причината за това се крие и в огромната липса на кадри.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.