"Номинално сме спазвали критериите, сега въпросът е да ги спазваме ефективно”, каза той

Европейските лидери нямат доверие на България за Шенген, защото много от дадените обещания не са изпълнени, заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в Брюксел. Той допълни, че е разговарял по въпроса с премиера на Нидерландия Марк Рюте - една от страните, които се противопоставят на приемането на България в пространството за свободно движение

“Проблемът е, че през годините за доста от нещата сме лъгали, сега те ни нямат доверие.Трябва да го спечелим и да покажем, че българското правителство прави това, което обещава. Всички знаем приказката за лъжливото овчарче”, обясни министър-председателят на България.

По думите на премиера “номинално сме спазвали критериите, сега въпросът е да ги спазваме ефективно”.

 

 

“Това означава да нямаме контрабанда по границите, да имаме контрол на европейската граница. Аз обещах, че ще започнем сериозен диалог и работа в сферите, които те виждат като социални дефицити. Хората искат резултати, нашите европейски партньори - също”, заяви Петков.

“Имахме много добри срещи снощи с Еманюел Макрон, Марк Рюте и Олаф Шолц. Поставихме си директни задачи". Това каза премиерът Кирил Петков пред журналисти в Брюксел. 

“С френския президент говорихме за сътрудничество в посока влакови линии и ЖП транспорт. С немския канцлер говорихме за немски инженери и български магистрали, за да може да използваме тяхното качество и да го пренесем в България. С Марк Рюте говорихме за Шенген”, каза още Петков.

Засилване на двустранното партньорство в областта на отбранителната промишленост беше обсъдено по време на срещата на премиера Кирил Петков с президента на Арабска република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси.

“Там обещах, че ако иска да купува от българското производство, особено в отбранителната индустрия, ще може да го прави без посредници, без брокери, директно от държавата. Аз казах че това, което мен ме интересува е държавните и частните предприятия да правят максимално добра търговия, на максимално добри условия”, каза още Петков.

“Същото направихме с Пол Кагаме, президентът на Руанда", каза още Петков и допълни, че Кагаме го е уверил, че “пътят, по който съм тръгнал, е правилният”.

По думите на Петков предстои посещение на египетското правителство в България.

“Ще направим посещение на египетското правителство в България, за да видим каква част от нашето производство ги интересува във военната промишленост, а от тяхна страна - те могат да ни дадат възможност за закупуване на втечнен газ от Египет. С германското и френското правителство ще направим работни срещи, за да материализираме този добър старт”, допълни Петков.

 

 

По време на срещата е обсъдена и темата “Украйна”.

“Трябва да говорим с един глас. Аз обещах, че България ще бъде един партньор, съюзник, който няма да прави изненади. Да, всеки гледа неговия национален приоритет какъв е, но това което говорим и се разберем - могат да разчитат, че ще го изпълним”, каза още Петков.

Реакцията на управляващите  през последното десетилетие не закъсня. ГЕРБ обвиниха премиера в предаване на националните интереси.

“Поредната импровизация на министър-председателя. Той незнайно защо не защитава позицията на България по отношение на Шенген и по някакъв странен си начин се опитва да се хареса на някого. Истината е, че България е изпълнила критериите за членство в Шенген”, категоричен е Даниел Митов, ГЕРБ.

Кирил Петков продължава  международните си изяви в Германия където и участва в Мюнхенската среща за сигурност. В петък вечер с европейските партньори ще се свърже Джо Байдън. Западът се опасява от провокация от страна на Русия. Целта й - да оправдае военна намеса.

Репортер:  Антоанета Николова

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.