Това ще става с отпускане на необезпечени кредити

Банката за развитие в помощ на бизнеса заради високите сметки за ток. Това ще става с отпускане на необезпечени кредити. Достъп до тях ще имат всички микро, малки и средни предприятия. Заделената сума е 20 милиона лева. С тях ще могат да се покрият до 75% от стойността на съответна фактура.

„Тайната на вкусните курабийки е висококачествени продукти, капчица любов и много творчество”, обяснява собственикът на сладкарница Адриана.

Заедно с продуктите обаче е необходимо и електричество. Около 1/6 от разходите на сладкарница в София отиват за ток.

„Електроенергията, която  използваме, е повече от едно голямо производство. Защото естеството на продуктите е различно”, казва Адриана.

За сметка на това обаче фактурите за ток растат, а с тях  и цените на продуктите, които използват. „С 10-15%, включително консумативи - подложки, материали за опаковане. Ако не е един малък бизнес, който да е сформиран с много малко хора, най-вероятно нямаше да можем да се справим”, смята собственичката на сладкарницата.

С новия пакет за енергийна подкрепа Банката за развитие дава възможност на сладкарници като тази на Адриана, малки и средни фирми да разсрочат разходите си за ток. В рамките на четири последователни месеца. Сумите, които ще се отпускат, са от 20 000 до 200 000 лева.

„За нас е важно, като политическото послание,  да знаете, че  Банката за развитие е тук, за да подпомага малкия и средния бизнес. И тя не е единственото, което правителството прави.”, коментира министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Изискването е фирмите да нямат запори, неплатени данъци или осигуровки, а разходите за ток – поне 5% от оперативните.

„Правим финансов анализ на кредитополучателя. Дали паричните потоци ще могат да върнат кредита, който е взет. Клиенти, които са с по-добър кредитен рейтинг - имаме лихва от 3,5%, а с по-лошите кредитни рейтинги - с 4%. Това при всички случаи, когато говорим за необезпечен кредит, е доста добра лихва”, обясни изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев.

Финансирането не отменя държавната субсидия. Предприятията ще могат да кандидатстват от понеделник.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.