Приходите в бюджета ще бъдат над 57,2 млрд. лв., а разходите - над 63,1 млрд. лв.

Държавният бюджет за 2022 беше одобрен на второ четене от комисията по бюджет и финанси тази вечер. Предстои неговото гледане в пленарна зала във вторник.

По-рано депутатите от комисията спориха заради парите за съдебната власт. От бюджетът Ѝ се вадят 20 милиона лева, които се пренасочват към бан. Опозицията, в лицето на ДПС и ГЕРБ, се обяви против това решение.

„В България се оказа, че от страницата на Министерството на финансите, че нашата съдебна система има най-голям процент като финансиране спрямо БВП от почти всички останали страни в Европейския съюз”, коментира председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански.

„Не ми се иска да тръгне мълва в обществото, че това е политическа или наказателна акция срещу съдебната система в контекста на това, че се атакува конкретна структура от ВСС, която явно управляващата коалиция не я харесва”, заяви Кирил Ананиев от ГЕРБ.

„Ако не се увеличат заплатите в прокуратурата, това няма да доведе до някакъв срив в тази работеща система”, посочи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

„Разбира се, че трябва да се увеличат средствата за БАН и наука, но източникът на средства ни притеснява, тъй като това намаление се прави в последния момент”, уточни Петър Чобанов от ДПС.

„Едно тяло, което беше в съдебната система и струваше не малко пари, вече не е в съдебната система, а в Министерството на правосъдието - едно бюро. Всички тези разходи трябва да се махнат от съдебната система и да си ходят по други места”, смята Георги Ганев от „Демократична България”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА