Днес се навършват 149 години от гибелта на Васил Левски

Днес се навършват 149 години от гибелта на Васил Левски – йеродякон Игнатий. Стотици българи поднесоха цветя пред паметници на Апостола в цялата страна. Почит отдадоха и президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Пред паметника на Васил Левски бе отдадена почит и с гвардейска церемония, а по-рано бе отслужена и панихида в храм "Св. София". Пред паметника на Левски в столицата през целия ден граждани отдаваха почитта си.

„Днес сме отново пред този паметник, за да почетем стожерът на националния ни дух. Един от най- мрачните периоди в историята ни роди личността, котя съзря, че националната революция не може да зависи от външни обещания и зависимости. Левски остава нашият морален съдник”, заяви по-късно през деня президентът, поднасяйки цветя пред паметника на Апостола.

От своя страна министър-председателят Кирил Петков посети българското неделно училище „Дора Габе“ в Мюнхен по повод годишнината. Премиерът е в германския град за участието си в Мюнхенската конференция по сигурността. „Васил Левски е вярвал, че свободата трябва да е българско дело, не на велики сили отвън. Затова и днес наша отговорност е да направим България такава, каквато искаме да бъде - просперираща и да работи по еднакви правила за всички граждани”, премиерът.

В Ловеч за девета поредна година се провежда факелно шествие в памет на Васил Левски. 9 години се провежда това шествие под надслов "Безсмъртие". Организаторите казват, че на него политици не са дошли. 1500 броя са факлите тази година. А дипломати от американското посолство в София рецитираха стихотворението "Обесването на Васил Левски" от Христо Ботев. В четенето се включи и посланик Херо Мустафа.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.