Униформените настояват за по-високи заплати

Пожарникари и служители на спешния телефон 112 излязоха на национален протест. Демонстрацията започна точно в 12.00 ч. на площад „Независимост".  Въпреки опитите за преговори между синдикати и ръководството на МВР, те се събраха под прозорците на властта и настояват за увеличение на заплатите. След това се отправиха на шествие – първо към Министерството на финансите, а след това към Народното събрание. Те искат и яснота за това, ако пожарната и телефон 112 бъдат превърнати в самостоятелна агенция, дали социалните им придобивки ще останат същите. Не се стигна до ескалация. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Основните ни искания са увеличение на доходите, което не е заложено в Бюджет 2022. През 2020 година на редица други структури в сектор „Сигурност” заплатите бяха увеличени с 30 на сто, което предизвика изоставане на заплащането на служителите на МВР. Трябва да се отчете и инфлацията и затова искаме увеличение на заплащането от 20 процента”, заяви Светлин Василев, член на УС „Огнеборец.

По думите му притеснителна е и как ще се извърши планираната реформа в пожарната.

По-късно през деня от КНСБ разпространиха декларация в подкрепа на протеста на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“.

В текста, изпратен до медиите, се изразява подкрепа за искането на пожарникарите за достоен труд и справедливи доходи. От КНСБ определят като справедливо искането на огнеборците за ръст на възнагражденията с 20% в проекта за бюджет на МВР за 2022 г., както и подкрепят искането за допълнителен ресурс за капиталови разходи от минимум 100 млн. лв. и настояването за подобряване на диалога с политическото ръководство на МВР.

Очаква се преговорите между синдикатите и властта да продължат в понеделник. Утре на национален протест с искане за по-високи заплати излизат и полицаите.

Повече гледайте във видеата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.