Премиерът предаде 19 имена на прокуратурата

Един списък разбуни духовете през последните седмици. 19 са имената, които премиерът Кирил Петков е предал на главния прокурор Иван Гешев в очакване на правосъдие за всички тях. Със списък и папки в ръка миналата седмица премиерът Кирил Петков се яви на разпит в прокуратурата. Според министър-председателят  в списъка има потенциални извършители на криминални и икономически престъпления, по които в годините назад обвинението е бездействало.

„Да носиш такъв списък с публикации от медиите и от Google не звучи много сериозно. Той представя списъка с хора, на които евентуално са извършили, но сякаш ги обвинява, че вече са извършили престъпление и той иска за тях да бъдат приложени мерки по силата на закона”, посочва  журналистът  Стефан Ташев.

„Този списък имаше смисъл, защото информацията, която е била предадена от министър-председателя, е обществено известна. Това са известните случаи с чекмеджето на нощното шкафче на Борисов, разследването на Антикорупционния фронт „Осемте джуджета”, в което има данни за извършени престъпления на висши магистрати, „Барселонагейт”, изчезването на парите, дадени като аванс, на АМ „Хемус”, твърди и Йово Николов, разследващ журналист от „Капитал”.

Дотук имената, които премиерът публично назова, са общо седем - Петьо Еврото, Таки, Делян Пеевски, Александър Манолев, Илко Желязков, Румен Гайтански-Вълка. Стана ясно, че в списъка има и политици – Бойко Борисов и Владислав Горанов.

„Чувам, че сравняват списъка с подминати клиенти на обвинението, който премиерът даде на главния прокурор Гешев с подобни списъци, от които в годините назад нищо не излезе. В това сравнение може много да се рови, но има нещо, което се вижда от пръв поглед. А то е, че предишните списъци бяха вадени от архива на МВР. А списъкът на премиера на Петков е ваден от интернет”, твърди журналистът Анна Заркова.

Журналистката Анна Заркова, чиято последна книга е „Главните прокурори – от Татарчев до Гешев, смята, че списъкът цитира публикации за мафията от Google, защото в службите информация за тези случаи няма.” Защо, да му се не види премиерът извади дописки от интернет за недокоснатите от правосъдието мафиоти, а не извади разработки за тях от касите на НСБОП. Страхувам се, че имам верният отговор на този въпрос. В НСБОП няма нито една разработка за корупция по високите етажи. И премиерът точно за това няма как да я извади”, посочва тя. И добавя: „Знам го от г-н Цацаров, който лично го каза на една пресконференция в СУ. Още докато ръководеше държавното обвинение. Предшественикът му Велчев пак там го потвърди. Чух го с ушите си и го записах. Беше през 2016 г.”

Журналистът Стефан Ташев припомня, че срещу някои хора от списъка е имало дела, но те завършили безславно в съда. С оправдателни присъди.”Някои от хората, които са изброени от списъка – срещу тях имаше дела, които приключиха с оправдателни присъди. Визирам братя Маргини. Визирам Таки. Маргините бяха 7 г. шумен съдебен процес, който се отразяваше многократно. Бяха оправдани напълно по дела за ОПГ, за убийство. За Таки също беше обвинен, че ръководи Бандата на чуковете. Там имаше присъди, но обвиненията срещу него бяха свалени”.

Той обаче не намира логика в списъка на премира. И припомня началото на 90-те.” Понеже в списъка са няколко души от знаменитата фирма „Интергруп енд партнърс”, която е началото на СИК. Примерно един от основателите е г-н Венци Стефанов. Всички други от този списък като Маргините и Младен Михалев-Маджо, и Румен Николов-Пашата са вкл. в списъка, а г-н Стефанов не е. Не казвам, че той е извършил престъпление”.

За да има такъв списък, означава, че държавното обвинение е бездействало, твърди разследващият журналист от „Капитал” Йово Николов. Казва, че момчетата от 90-те вече са се превърнали в потребители на еврофондове. ” 30 г. ПРБ не е вършила нищо по тези герои на Прехода. Проблемът е такъв, че например когато през 90-те г. Маджо се появи по време на гангстерската война, когато изстреля един пълнител в казино „Севастопол” и беше ранен, те бяха все още момчетата от улицата. Само че след 30 г. те вече не са момчетата от улицата, а са бизнесмени, които усвояват едни европейски фондове, строят магистрали, снабдяват Държавния резерв за милиони, строят ремонти на язовири. Става въпрос за стотици милиони”, посочва Николов.

„Антимафиотите от 10 г. насам по нареждане отгоре не разработват изобщо босове на престъпни групировки. Наредено им е да следят престъпни групи само. И така било доскоро. А разликата между група и групировка е като между компютър и компот. Групата краде коли или пере едни пари. А групировката прави всичко това на куп плюс, че търгува с дрога и проституция . И плюс, че подкупва държавни служители”, твърди Заркова.

Според анализатора Тихомир Безлов всяка нова власт изважда списъци. „Като се започне със списък за комунистическите престъпления  се мине след това през връщането на власт на БСП, тоест на старата номенклатура хората около Жан Виденов. Тогава пък имаше списък на Начев. Около 3000 криминални лица. По времето на Костов последваха списъците на кредитните милионери, на виновните за Виденовата зима, на криминалната приватизация, на жълтата метла, на опита да се преразгледат приватизационните сделки и темата, че тогава Преходът е приключил – не бива да пипане това, което е приватизирано, купено, продадено. При Тройна коалиция имаше по две поръчкови убийства на седмица. Тогава се появиха списъците на делата с обществен интерес. При 15-16 дела, струва ми се, че едно приключи с осъдителна присъда на Вальо Топлото”, категоричен е Тихомир Безлов  от отексперт от Центъра за изследване на демокрация.

Каква ще е съдбата на списъка „Петков” – отговорът е първо в ръцете на прокуратурата. А по-късно и в съда, ако се стигне до него.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.