Финансовият министър в специално интервю за NOVA

Бюджетът на страната ни продължава да бъде тема номер едно, но с особено внимание следим и какво се случва с плана за възстановяване. Кога най-после България ще може да получи обещаните от Европа 12 милиарда? Пред Анна Мария Конова говори финансовият министър Асен Василев.

Бъдеще на батерии, с които да се добива електричество и завод в България, където да се произвеждат. Това е един от новите енергийни проекти, който влиза в преработения План за възстановяване. Конкретният проект все още не е публикуван, но се предвижда инсталираните батерии да са с капацитет 6000 мегаватчаса.

„В света са изградени 20 такива завода. По-скоро сме във вълната на ключова следваща технология. България има всички преимущества да стане основен играч и е добре да ги използваме”, заяви финансовият министър.

„Планът вече върви към частични последни корекции. Текат дискусии и очакваме одобрение във формалната връзка. В плана е заложено 40% намаление на въглеродния отпечатък от въглища. Единственият ангажимент за затваряне на мощности, който сме поели, е да се затворят мощности, които не отговарят на тези изисквания”, обясни той.

Според финансовия министър е напълно реалистично проектите, заложени в плана, да бъдат изпълнени до 2026 г. А въпреки критиките на опозицията, че разходите, предвидени в бюджета, не могат да компенсират ефекта от инфлацията за потребителите и предложенията за намаляване на ДДС-то върху храните, държавата няма да отстъпва, категоричен е Асен Василев.

„Опозицията да реши какво иска. От една страна искаха да свием разходите с 6 млрд. и да стане нулев бюджетен дефицит, от друга искат да ги разширим с два милиарда, на база техните предложения”, каза още министърът на финансите.

Той коментира и протеста на полицаите.

„Отговорът го дадохме още при предварителните разговори. Увеличавания на заплатите може да има, в която и да е държавна институция, но конкретно в полицията и пожарната – само  след реформи”, коментира Асен Василев.

Цялото интервю гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.