Срещаме ви с футоролога проф. Дейвид Пасиг

Възможно ли е да предскажеш дати като 11 септември? Отговорът е да, а човекът, който го е направил, е футоролог. Проф. Дейвид Пасиг пристига в България за Международния форум за иновации Innovation Explorer, който ще се проведе на 24 февруари. С него и предсказанията му ни среща Асен Манасиев.

„Футуристичното мислене всъщност е част от науката. Ние футуролозите се опитваме да разберем как ще се развият различните системи. Зад всяка система, зад всяка еволюция, има логика. Няма значение каква е – екологична, технологична, научна”, каза професорът.  

И макар, че футурологията не е точна наука, хора като професор Пасиг ни показват, че не е невъзможно да надникнеш в бъдещето. За последните 30 години, той успява да предвиди няколко събития, които променят историята и света като цяло. 

През 90-е години той предупреждава, че в началото на 21 век предстои терористична атака върху световен символ. Само няколко години по-късно кулите близнаци в Манхатън са унищожени от Ал Кайда.

А когато през 2008 година световните пазари се сриват, професор Пасиг казва само „Казах ви!”, защото предупреждението за финансова криза може да бъде намерено в негова книга, написана 10 години по-рано през 1998 година. 

С работата си, той успява да усъвършенства модели, с които предвижда развитието и на събития от последните дни и месеци. Поглеждайки към бъдещето днес, проф. Пасиг ни дава надежда.

„Продължителността на живота преди 200 години е била средно само 25 години. За последните два века сме утроили това число и нашите деца продължават тази тенденция. Сега с всяко десетилетие добавяме по 2-3 години към продължителността на живота. Така че децата, които се раждат днес няма да живеят средно по 80 години, а 110-120 години”, каза още професоръ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.