Това заяви в "На фокус" зам.-външният ни министър д-р Велислава Петрова

„Има шестима българи, които са заявили желание да бъдат евакуирани ако ситуацията в Украйна ескалира”. Това каза в студиото на NOVA заместник-външният министър на България д-р Велислава Петрова.

„България има позиция в унисон със съюзниците ни от НАТО и тя е деескалация на напрежението между Русия и Украйна и намиране на дипломатическо решение на кризата”, заяви Петрова.

Тя потвърди информацията, че 7 български граждани все още са в неизвестност след пожара на ферибот край гръцкия остров Корфу. 

Беларус и Русия продължават военните учения

„Информирахме МВР, а негови служители се свързаха със семействата на изчезналите българи и поддържат контакт с тях”, увери д-р Петрова.

Специалният пратеник на NOVA там Антон Чавдаров разказва за 22-годишния гражданин на Беларус, който беше спасен от горящия кораб. По думите на спасения, там имало и още живи хора.

Д-р Велислава Петрова коментира и казуса с отвлечените служители на ООН с Йемен, за един от които се твърдеше, че е българин. Информацията се оказа грешна, потвърди заместник-външният ни министър.

Държавна агенция за българите в чужбина минава под егидата на Министерство на външните работи, потвърди Петрова и обясни, че това е част от политиката им за промяна в имиджа на Агенцията.

Целия разговор вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.