От външното ни министерство казаха за NOVA, че тирът, в който е намерено тялото, е гръцки

Първа жертва на пожара във ферибот край о. Корфу. Гръцките власти съобщиха за намерено обгорено тяло в кабина на камион, който е бил на борда на кораба. Самоличността на жертвата все още не е установена. 10 пасажери се водят в неизвестност, сред тях са и 7 български граждани. От външното ни министерство казаха за NOVA, че тирът, в който е намерено тялото, е гръцки. 

Спасиха оцелял от фериботa край гръцкия остров Корфу

А част от пътниците, преживели пожара, вече са в България. Спасителни екипи откриха оцелял пътник на горящия ферибот "Юрофери Олимпия" край остров Корфу. Той е гражданин на Беларус и е в добро здравословно състояние. Това дава надежда, че може да има и други пасажери, които да очакват помощ на борда.

Тази сутрин, над 50 часа след избухването на пожара, от кораба сигнал, че е жив, успява да подаде 22-годишен мъж. Спасителните екипи много бързо го извеждат от димящия ферибот.

"Имаме добри новини. Двадесет и две годишният гражданин на Беларус е в добро състояние. Направените са му рутинните изследвания. Има стабилни показатели”, увери директорът на болницата в Корфу Леонидас Ропатис.

Спасеният мъж е казал на лекарите в болницата, че на кораба е чул гласове и на други хора.

Част от оцелелите българи след пожара на ферибот се върнаха в България (СНИМКИ)

Сред хората в неизвестност са и трима гръцки граждани. Техни близки през целия ден следяха спасителната акция от брега на Йонийско море. В нея се включи и хеликоптер. А в следобедните часове на помощ се присъединиха и пожарникари от Патра.

„Надежда винаги остава, в момента операцията продължава. В контакт сме с пристанищните власти, когато имаме някаква информация, ще бъде уведомени всички”. Това каза консулът на България в Солун Радостин Ванкин.

Състоянието на настаненият в болницата в Корфу българин продължава да се подобрява. Част от оцелелите от кораба се върнаха на родна земя тази сутрин. Трудно им да се отърсят от ужаса и огъня. Не са спали с часове.

„Спах и започна димът. Изкараха ни отвън, огънят започна и ни качиха на тези лодки, малките”, разказва за ужаса Цанко Гиндев, който е шофьор от Нова Загора.

„Голяма паника. Всеки наляво-надясно, не знае какво прави, има колеги, които са се хвърлили от кораба вътре във водата”, разказва друг спасен пасажер – Иван Иванов.

Отвориха телефонна линия за близките на пътниците от запалилия се ферибот

Масово хората решили, че пожарът не е истински. Оцелелите се надяват българите, които са още в неизвестност, да са невредими. Разказват, че вероятно са останали в камионите си, тъй като част от шофьорите не успели да слязат от тях.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.