Разказ от първо лице на оцелели в огнения ад

Разказ от първо лице на българи, оцелели в огнения ад на ферибота в Йонийско море. Те обясниха какви са условията, при които пътуват българските шофьори и защо са предпочитали да спят в кабините на тировете, вместо в каютите на кораба.

„В каютите не е чистено никога. Чаршафите не са сменяни, само се обръщат от другата страна. Всеки ще предпочете да си остане в кабината, защото иначе е голяма мизерия”, разказа Светослав Найденов, който е шофьор на камион.

Как продължава спасителната операция на изгорелия ферибот

За пожара на ферибота той разбрал по миризмата. „Отворих вратата и видях, че има суматоха. Имаше пожарна аларма, но вода - не. Все пак, ако е пусната пожарната аларма, в каютите или коридорите, би трябвало да има вода”, каза той.

Хората получили спасителните жилетки, след като отишли до рецепцията. „Голяма суматоха беше. Изпадаш в ситуация, където не можеш да осмислиш за какво става въпрос. Хора, деца и ти се чудиш и гледаш как да реагираш и какво да направиш”, посочи Найденов.

„Ти виждаш пламъците и дима. Вместо да ни качват по лодките, те ни държат и започваш да вдишваш дим”, добави той.

ТРАГЕДИЯТА КРАЙ КОРФУ: От ферибота продължават да излизат облаци дим (ОБЗОР)

Лъчезар Динов също е сред оцелелите шофьори на камиони. Обяснява, че ако не излезеш от кабината веднага след паркиране на ферибота, оставаш с часове вътре.

„Вратата може да се отвори максимум 20 см, ако спре друг камион. Условията на ферибота не са лоши, те са отвратителни. В момента каютите са нещо отвратително. Може би заради това повечето колеги предпочитат да си останат по камионите”, уточни Динов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.