Вижте коментарите

Български партии излязоха с позиции, след като руският президент Владимир Путин призна за независими Донецката и Луганската народни републики. Напрежението между Русия и Украйна се превърна в основна тема и за депутатите в българския парламент.

ДБ, ПП, ИТН 

Трите партии заявиха своята позиция в обща декларация. 

"Остро осъждаме решението на руския президент Владимир Путин да признае самообявилите се за независими държави области в Източна Украйна.

Това е грубо нарушение на Минските споразумения и международното право. България подкрепя безрезервно териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници. Загрижени сме от тезите на президента Путин в речта, които поставят под съмнение самото съществуване на Украйна като независима държава.

Страната ни ще настоява ЕС и НАТО да продължават да защитават категорично принципите на международното право!

България ще подкрепи предвидените санкции на Европейския съюз спрямо Русия в координация със САЩ и Великобритания. Такова решение трябва да се вземе от министрите на външните работи на ЕС.

Изразяваме дълбокото си съжаление, че по вина на Русия се стигна до края на Минските споразумения и така възможностите за дипломатическо решение на кризата намаляха драматично.

Със загриженост продължаваме да следим случващото се в Източна Украйна и се надяваме, че диалогът и дипломацията ще успеят да предотвратят по-нататъшна ескалация на конфликта.

Настояваме защитата на живота и здравето на цивилните граждани в региона да бъде абсолютен приоритет!

Изразяваме и пълната си подкрепа за европейската перспектива на Украйна", е поцията на коалицията.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов също изказа мнението с своя личен Facebook профил. 

"Териториалните претенции на Руската федерация към Украйна противоречат на всички международни правила, норми и закони и застрашават европейската сигурност, включително и нашата. И затова е нужен единен и категоричен отговор от страна на всички държави-членки на ЕС и НАТО", заяви Трифонов.

БСП

„Парламентарната група на БСП за България изразява силна загриженост от последните развития на конфликта в Източна Украйна. Признаването на Донецка и Луганска народни републики от страна на Руската федерация може да се разглежда като нарушение на международното право. С тази стъпка противопоставянето в района навлиза в нова, непредвидима фаза. Настояваме приоритетна цел да бъде запазването на живота, здравето и благосъстоянието на мирното население в двата региона и отправяме призив за прекратяване на всякакви въоръжени провокации. Смятаме, че времето на дипломацията не е изчерпано и очакваме всички страни да се въздържат от военна ескалация и да инвестират усилия за постигане на трайни взаимоприемливи решения. Призоваваме за преки преговори под егидата на ООН, които да започнат реален процес за урегулиране на конфликта в съответствие с принципите на международното право и устава на Организацията на обединените нации”, е позицията на БСП.

 

 

ГЕРБ - СДС

От ПГ на ГЕРБ-СДС също заявиха позицията си в декларация.

ГЕРБ-СДС: “Категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и поредното посегателство срещу териториалната цялост на Украйна. Никакъв исторически прочит или въображаеми опасения за собствената сигурност не оправдават военна интервенция, загубата на човешки животи и унищожени съдби.

Призовава партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО да обмислят и наложат максимално строги санкции на Руската федерация, съответстващи на сериозността, която представлява предизвикателството срещу международната архитектура за сигурност. Българското правителство да участва активно в дебатите около санкциите, защитавайки позицията на България като пълноценен член на НАТО и ЕС с ясни и категорични оценки за действията на Руската федерация.

Българското правителство да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондираща с възможностите на българската държава и нуждите, заявени от украинска страна. България да обмисли въвеждането на възможен облекчен режим за внос на украински стоки. Подобни кризисни моменти ни задължават пред историята и остават в паметта на поколенията.

Настоява Руската федерация незабавно да се върне към спазване на международните норми и преговорите за изпълнение на Минските споразумения в пълен обем. Признаването независимостта на ДНР и ЛНР и разполагането на руска военна техника и персонал на тези територии, затваря възможността за мирно регулиране на конфликта и възстановяване на териториалната цялост на Украйна”, заявиха в декларацията си от партията.

Те призоваха “спешно да се свика Съветът за сигурност на ООН, който да оцени съвместимостта на действията на Руската федерация с основополагащите принципи на организацията, както и с нейния устав”.

ЕНП - ГЕРБ/СДС

“Ние, евродепутатите от ГЕРБ/СДС категорично осъждаме поредната военна агресия на Руската федерация срещу Украйна. Това е война не само срещу тази независима и асоциирана с Европейския съюз държава, но и срещу международния правов ред.

Решението на режима в Кремъл да признае за независими "народни републики" две украински области, взето въпреки многократните предупреждения на ЕС, САЩ и Великобритания за правната недопустимост на такова действие, е доказателство и за провала на опитите за преговори и "тиха дипломация".

Затова и ние, българските евродепутати от ГЕРБ/СДС, призоваваме президента Румен Радев и българското правителство да участват активно в реализиране на общия политическия отговор на ЕС и НАТО срещу антихуманните и антидемократични действия на режима на Владимир Путин. Нека да припомним, че същият режим не само манипулира историята по отношение на Украйна, но и застана категорично на антибългарска страна по отношение на спора с Република Северна Македония. Този режим отказа и да върне заграбените по време на окупацията български архиви. По този начин те искат да ни лишат от нашата национална памет!

Призоваваме в знак на солидарност да бъдат сведени до минимум отношенията ни с Руската федерация, включително политическите, икономическите, културните, образователните и др. връзки, докато Русия продължава да окупира украинска територия.

Да спрем агресора! Да бъдем достойна България", е позицията на яленовете на Европейския парламент от ЕНП - ГЕРБ/СДС

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.