Причината - действията й в Украйна

Среща между президентите на Съединените щати и Русия не се планира в момента, обявиха от Белия дом. През последните дни Джо Байдън беше дал принципно съгласие за срещата, а Кремъл също изглеждаше отворен за идеята.

Няма да има и разговор между външните министри на САЩ и Русия. Според американците разполагането на руски войски в Донбас е "началото на инвазия".

„Никога няма да затворим изцяло вратите за дипломация”, каза говорителят на Белия дом Джен Саки.

Американският държавен секретар също отмени срещата си с руския външен министър.

„Миналата седмица се съгласих да се срещна с руския външен министър Сергей Лавров на 24 февруари, за да обсъдим опасенията на страната ни за европейската сигурност, но само ако Русия не нахлуе в Украйна”, заяви Антъни Блинкън.

Украйна започна мобилизацията на мъже между 18 и 60-годишна възраст

Въпреки, че изрази готовност за търсене на дипломатически решения, Владимир Путин заяви днес, че интересите на Русия не подлежат на преговори.

„Страната ни остава отворена за пряк и честен диалог, за търсене на дипломатически решения на най-сложните въпроси. Но ще повторя: интересите на Русия, безопасността на нашите граждани са абсолютни”, каза президентът на Путин.

Русия обмисля да изтегли служителите си от дипломатическите служби в Украйна. А сателитни снимки показват ново разполагане на над 100 военни коли и десетки военни палатки в Беларус край украинската граница.

Антъни Блинкен отмени срещата си с руския външен министър

На този фон, още държави по света налагат санкции на Русия заради действията й в Украйна. Спира търговията с руски облигации, руски банки са блокирани за достъп до финансовите пазари, наложени са санкции върху всички членове на руския парламент, които са одобрили решението за признаването на т.нар. Донецка и Луганска народни републики.

След обявените от Съединените щати, Великобритания и Европейския съюз санкции, Австралия, Япония и Канада станаха поредните страни, които налагат наказателни мерки срещу Русия.

„На фона на растящия авторитаризъм по света и все повечето предизвикателства пред демокрациите и демократичните принципи, всички ние трябва да отстояваме тези ценности”, категоричен бе премиерът на Канада Джъстин Трюдо.

„Австралийците винаги се противопоставят на насилниците и ние ще се противопоставим на Русия, заедно с всички наши партньори и съмишленици”, каза министър-председателят на Австралия Скот Морисън и подчерта, че това е само началото и очаква нови санкции.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА РУСИЯ - УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.