Това каза премиерът в изявление от Брюксел

„1/3 от украинската армия вече е унищожена. ЕС ще излезе с общи действия, включващи сериозни мерки. Днес продължават разговорите, но със сигурност ще засегнат руската икономика и важни хора, взели решението за инвазията на Русия”. Това заяви премиерът Кирил Петков пред български журналисти в Брюксел след участието си в извънредното заседание на Европейския съвет, посветено на войната в Украйна.

ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА В СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Ясно е, че няма да има военен конфликт НАТО-Русия, както и че сигурно има броени дни, докато видим, че Украйна е паднала, каза още премиерът. По неговите думи в този момент военни действия в защита на Украйна са невъзможни пред руската заплаха с употреба на ядрено оръжие. Най-жалкото е, че цената, която се плаща днес, са едни млади момчета от двете страни, от които едните се бият за държавата си, а другите не знаят защо ги пращат там, коментира премиерът.

„Млади момчета - и от украинска, и от руска страна, в момента умират заради един лидер, който седи от другата страна на масата и взима ужасно грешни решения. Руските войници дори не са знаели, че отиват на боеве - мислели са, че ще участват в учения”, допълни Петков. „В този момент военни действия са невъзможни. За съжаление, той това, което ясно вчера каза, е, че би използвал ядрена намеса, ако някой си позволи да направи военно действие. Това означава, че кой каквото и да говори – това няма как да се случи. За съжаление, военни действия от НАТО, независимо какво се случва с Украйна... Ние стоим и гледаме отстрани с НАТО-вските армии на границата, реално невлизайки по никакъв начин и невлияейки на този процес, но икономиката на Русия е много лимитирана”, коментира Петков.

 

 

„Беше много емоционален разговор, включи се Володимир Зеленски от Украйна и завърши с думите: „Не знам дали ще ви видя отново, защото съм в листа. Едно е да виждаме жертвите, друго е да виждаш някого с въпрос на часове дали ще оцелее”, каза още българският премиер за срещата в Брюксел, започнала в четвъртък вечерта.

МВнР: Евакуираме българи от Киев и Одеса със 7 автобуса

По думите на премиера никой не си е представял чак толкова масирана атака в Украйна, а позицията на България е била за по-строги мерки. Лидерите ще работят заедно и срещу хибридните атаки, които се очакват от страна на Русия.

По думите на Петков гръцката газова връзка оттук нататък не е само важна, тя става основен приоритет.

Георг Георгиев: Изнудват хора, за да ги пуснат през границите на Украйна

„Ние трябва да сме готови и за ответни санкции”, подчерта той.

По думите му никоя от европейските страни не се страхува от мигрантската вълна, която ще дойде от Украйна към Европа.

„Това не е бежанската вълна, с която сме свикнали. Това са едни европейци, на които току-що са им взривили летището, това са програмисти, които искат да има интернет, за да работят. И ние, и всички други страни, сме готови да посрещнем хората”, каза още Петков.

 

 

След заседанието на Съвета, на което бяха обсъждани безпрецедентни санкции за Русия, се оказва, че Путин все още не е поименно назован в тях. Обсъжданите санкции обаче биха ударили около 70% от руската икономика, каза председателя на Еврокомисията Урсула Фон дер Лайен.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.