На границата между двете държави бежанците могат да получат безплатни храна и вода

Потокът от украинци, бягащи в Румъния от войната, не спира. На границата между двете държави бежанците могат да получат безплатни храна и вода. Има дори преводачи, които помагат за по-лесното комуникиране между двата народа. На място са дошли и много доброволци, които искат да дарят хранителни продукти на нуждаещите се.

Държавата обяви, че може да приеме около половин милион украински граждани.

 

Пожарникари носят на ръце на малки деца и се опитват да помогнат на украинските семейства да стигнат до сигурно място.

„Те не разбират английски, разбират единствено украински и ни е трудно да осъществим комуникация в момента. Аз съм много щастлива, че в ръцете ми е тази малка принцеса, която е толкова усмихната. Майка й обаче няма усмивка на лицето си, защото мъжът и е в Украйна и не се знае докога ще е там”, разказва Симона Хандашако от пожарна на Румъния.

 

 

Освен пожарната за да помогнат тук на граничния пункт в Сирет са и много хора от близки градове.  „Аз идвам от град Ботушан. Дойдох за да помогна на хората. Взех плодове, вода, сокове за децата, малко домашна храна. Много хора идват тук, за да помогнат, моята помощ е малка. Ние сме тук защото хората от Украйна са наши съседи, живеем едни до други”, заяви Костел Остафи, жител на гр. Ботушан.

Освен украински семейства, които бягат от войната на границата пристигат и много индийски студенти, които учат медицина в Ивано-Франковск. Разказват, че тръгнали насам веднага щом чули първите взривове. С всеки час границата се изпълва с хора, които бягат от войната и непознати нови приятели, дошли за да им помогнат.

 

Организирани са много лагери, в които има отопление, доставят се хранителни продукти. Доста румънци отвориха и домовете си за бежанците от Украйна.

Украинци започнаха да пристигат у нас през „Дунав мост” (ВИДЕО)

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.