Източният черноморски град Мариупол вече е обграден

Съдбата на украинската столица се решава в следващите часове. Руските военни части опитват да превземат правителствените сгради в центъра на града. Източният черноморски град Мариупол вече е обграден от руски войски. Междувременно още европейски държави затвориха въздушното си пространство на руски самолети, сред тях е и България. Според оценки на експерти 100 хиляди до момента са бежанците, които са напуснали границите на страната. А у нас тази сутрин пристигнаха първите автобуси с хора, бягащи от войната в Украйна.

На третия ден от инвазията започна атаката на руската армия срещу Киев. Боеве има в различни части на украинската столица. Още в 3 часа през нощта започнаха да се чуват взривове. Съобщава се за боеве в няколко предградия на Киев, но и около зоопарка, който е в границите на града. Всички атаки бяха от западната страна на река Днепър. Руските войски, които идват от изток не бяха пристигнали преди изгрев. Не е ясно дали се бавят заради украинската съпротива или по други причини. Няколко пъти тази сутрин президентът Володимир Зеленски се появи в социалните мрежи. И заяви, че руснаците пускат дезинформация за негови заповеди към украинските войски да се предадат. 

Първите евакуирани българи от Украйна пристигнаха в страната (ВИДЕО)

"Добро утро, украинци. Появиха се фалшиви информации, че ще заповядам на армията да сложи оръжие и ще се евакуирам. Чуйте - тук съм. Няма да се предадем. Ще защитаваме държавата си. Нашето оръжие е наше право. Това е нашата земя. Нашата страна и децата ни. Ще ги защитаваме всичките. Това исках да ви кажа. Да живее Украйна", заяви украинският президент Володимир Зеленски. 

Щетите по мирното население продължават. Жилищен блок в Киев беше ударен директно тази сутрин от ракета. Охранителни камери заснеха плашещият момент от удрара. 
Бяха разрушени няколко етажа. Пожарникари вадиха ранени хора, но поне първоначалната информация беше, че няма убити. Кметът на Киев каза, че десетки мирни жители са ранени. Сред пострадалите има и деца.

Експерт по сигурността: Войната в Украйна е дълго подготвяна

Третият ден на руската инвазия далеч не се ограничава с боеве само в Киев. Ракетни удари е имало в няколко града, включително Полтава и Мариупол. А на брега на Азовско море, руснаците са направили десант. Руското министерство на отбраната каза, че са превзели МелиТОпол. Това е първият голям град, който руснаците овладяват. Той е западно от Мариупол и вероятно защитниците там вече са обградени.

Инвазията превръща живота на мирните граждани в ад. Хиляди отново спаха в метростанциите или по мазета, подземни паркинги и официалните бомбоубежища. Хаос настъпи на централната гара в Киев. Огромни групи хора се опитват да напуснат града, а местата във влаковете не стигат. Охраната стреля във въздуха, за да въведе ред.

На влаковете се качват всички, които могат - независимо дали имат билети. Има и хора, които още опитват да бягат от града с лични автомобили.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.