Според него украинците са подценили възможността столицата да бъде нападната

"Експертите и специалистите прогнозираха, че нахлуването на руската армия ще се ограничи само до самообявилите се републики ДНР и ЛНР, коита са само една малка част от Донбас, но е видно, че плановете и стратегията е овладяване и на Киев", това каза в "Офанзива“ ген. Димитър Шивиков, бивш командир на 61 Стрямска механизирана бригада, командир на батальон по време на мисия в Ирак и национален командир на 18-ия контингент в Афганистан. 

"От началото на войните изобщо, овладяването на главния град е цел, с което се показва контрол на цялата държава, така е и сега в Украйна", допълни още той.

Ген. Шивков добави, че при реални военни действия обстановката е динамична и международното право може да се окаже  само на хартия.

"Предимството е на руската армия, защото е натрупала боен опит във войните в Чечения, където отново се сражава в столицата Грозни. Целите са административни сгради, президентство, пощи, телевизии, електроценнтрали. Обекти като водохранилища, електроцентрали са от особена важност", отбеляза военният.

Той разкри, че със сигурност действат и специални екипи в тила на украинската армия. 

Според него украинците са подценили възможността Киев да бъде нападнат и е било възможно по-добре да се организира отбранатана града.

За ген. Шивков руската армия следва своите цели и има доста свобода на маньовър, подхождат и навлизат от север, Беларус, обкръжават украинците и паравоенни групи.

"След овладяването на Малитопул, град близо до Крим, се осигурява пояс, който гарантира надежден път за доставка на боеприпаси, продоволствия и всичко необходимо за продължаванена военните действия", каза още ген. Димитър Шивиков.

"Не очаквам придвижване към границатана Молдова. Русия цели смяна властта в Киев", смята експертът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.