Разговор с ген. Кирил Радев, бивш директор на Националната служба за борба с организираната престъпност

Борбата с корупцията и олигархията е тема, която не слиза от докладите за България от влизането ни в Европейския съюз. Преди повече от 25 години ген. Кирил Радев е директор на Националната служба за борба с организираната престъпност.

Той разказва за това какви стъпки трябва да предприеме държавата, за да ограничи до минимум корупцията по високите етажи на властта.

"Корупция е имало, има и ще има, докато свят светува. Това е обществено явление, което във всеки случай може да се контролира отдържавата. Истината е, че нито една държава не се е справила с този проблем. Въпросът е корупцията да бъде вкарана в определени граници. Хората в България страдат от това, че няма никакви резултати от борбата с нея", това каза за "Офанзива“ ген. Кирил Радев, бивш директор на Националната служба за борба с организираната престъпност.

"Хората искат справедливост, присъди за тези, които са уличени в такава дейност", добави той.

Според ген. Радев няма как корупцията да не съществува, тъй като хранителната среда за нея са властта и парите, а борбата може да се води само от правителството, като най-важната фигура в тази задача е премиерът.

"По време на управлението на Иван Костов, започна да идва много информация от различни източници за различни видове контрабанда - захар, спирт, горива. Направих доклад, който изпратих на премиера. Той прие нещата много сериозно. Заявих, че за шест месеца ще реша проблема. Той ме попита от какаво се нуждая и аз му отговорих - политически гръб. Организирах работни групи. След шест месеца захарния завод на "Мултигруп" в село Камено фалира. Това беше добрият пример как премиерът, който даде възможност да работим, както трябва", разказа ген. Радев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.