Как протича животът в града на фона на атаките

В събота Одеса се събуди с въздушна тревога. Поредната за последните дни. От покрайните на града се чува автоматична стрелба. Местни медии писаха, че военният флот е свалил руски дрон. Въпреки че комендантският час е до пет сутринта, дори и към 9 ч. хора по улиците почти няма. Магазините, с малки изключения, не работят, а празните банкомати са навсякъде. Централната пешеходна улица е блокирана от барикада и военни, които забраняват всякакви снимки. Очакванията са за руски десант.

РАЗКАЗ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Специалният пратеник на NOVA Николай Дойнов с поглед от Украйна

Николай Дойнов ни показва как изглеждат бомбоубежищата в града, за които има списък и в интернет. В едно от тях, под жилищен блок и недалеч от училище, има хора, дошли да донесат вещи от първа необходимост за следващия път. Вече няколко пъти при тревога се подслонавяли, заедно с десетки други, и дори с домашните им любимци.

„Хората се държаха нормално, паника нямаше. Една жена четеше приказки на децата. Като цяло всички бяха спокойни”, обясни жена.

Подземният храм в църквата „Спасо-Преображенски събор” сега е и убежище. Освен храна и одеяла, приготвени от църквата, семейства, които прекарали на мястото последната вечер, оставили играчки за децата за следващия път.

ЕКИП НА NOVA В ОДЕСА: Каква е ситуацията на фона на руската инвазия

Един българин в Одеса обаче категорично отказва да се крие в бомбоубежищата, защото по думите му те и без друго не биха побрали всички от милионния град. Проблемът на Дмитрий Терзи е друг - децата на семействата от български произход няма да отидат на неделното училище, което е под негово ръководство.

„Защото е военно положение! Защото хората, много от тях, заминаха за село, заминаха при някои роднини, за България”, казва Терзи.

Денят в Одеса преваля, а тътенът от автоматични откоси идва отново и отново.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.