За живота в града разказват Николай Дойнов и операторът Росен Илиев

Пети автобус с българи и украинци, пожелали да се евакуират, заминава от Одеса. Сборният пункт е пред Генералното консулство на страната ни в града.

Консулът ни в Одеса Светослав Иванов заяви за на „На Фокус”, че в момента ситуацията в града е спокойна, няма никакви военни действия, което позволява успешна евакуация. 77 български граждани, включително и един американски гражданин, с два автобуса са евакуирани днес. Още 15 българи с личен превоз са изпратени към границата с Молдова.

 

 

Украинци също са потърсили помощ от консулството, дори такива от Киев.

Стефан и Вероника са двама души, пожелали да напуснат Украйна.

„Аз съм с македонско и българско гражданство. Пътувам за Скопие. Ще мина транзит през София”, сподели Стефан.

„През 2014 година живях в Донецка област. След Майдана се преместих в Одеса. Мислехме, че сме в безопасност, но сега трябва да бягаме”, разказва Вероника. По думите й част от семейството й е в Донецк и тя изрази надежда че всички са добре.

Рано призори в Одеса се чуха автоматични откоси – най-вероятно от зенитни оръдия, разположени в района на пристанището и в покрайнините на града. Сред представителите на армията, защитниците от доброволческите отряди и полицията, имаше опасения, че именно  откъм Черно море ще има руски десант към града. Подобно нещо обаче към момента не се случва.

Автобусите са ескортирани от патрулни коли, за да се осигури по-бързото им преминаванепрез ГКПП-тата.

Повече гледайте във видеата  

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.