6-годишно момченце стана най-младата жертва на инвазията

Ситуацията в Украйна ескалира с всеки изминал час. Продължават ожесточените боеве за столицата Киев. Тази сутрин беше взривен ключов газопровод край Харков. Заплахата от екокатастрофа е реална - токсичните облаци се стелят над целия град. Боеве се водят в много градове на страната. На този фон руска делегация пристигна в Беларус за преговори с украинската страна. Президентът Зеленски обяви, че ще преговаря на нетурална територия. Засилва се миграционният натиск по границите на Украйна.

Киев остава под украински контрол. 6-годишно момченце е било убито при престрелка в столицата, с което стана най-младата жертва на конфликта. По данни на ООН, 240 души са загинали до момента при руската инвазия в Украйна. Руското военно министерство обяви, че са блокирали градовете Херсон и Бердянск, руски части са навлезли и в Харков. По последна информация, там се водят улични боеве.

И през иминалата нощ Киев беше подложен на ракетен обстрел.

“Изминалата нощ в Украйна беше жестока - отново обстрел, отново бомбардировки на жилищни квартали, на граждански инфраструктури. Те воюват срещу всички. Те воюват срещу всичко живо - срещу детските градини, срещу домове и дори срещу линейки”, заяви украинският президент.

Мощни експлозии се чуваха извън града. Според СNN е бил обстрелван петролен склад в летище край Киев. Руски войски влязоха в Харков. В ранните часове на тази сутрин беше взривен газоповод край града. Властите предупредиха за опасни изпарения и призоваха украниците да поставят мокри кърпи на прозоците си заради токсичните изпарения.

В ранните часове на деня сирените за въздушно нападение прозвучаха  в два града - Ровно на запад и Луцк на североизток, а хората бяха призовани да се укрият.

„Василков, Чернигов, Киев, Харков и много други градове на Украйна живеят в такива условия, които за последен път са били в нашата и във вашата страна през Втората световна война”, посочи държавният глава на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли възможността да преговаря с изпратената от Кремъл руска делегация в беларуската столица Минск. Той се обърна към гражданите на Беларус: „Място, което ние не сме избирали. И най-вече: не и вие, а го е избрало ръководството на Русия. Точно преди 4 дни от беларуска територия излетяха крилати ракети, самолети, вертолети и техника и удариха нашия живот, нашите домове”.

Президентът Зленски допълни, че е готов на преговори, но на друго място - Варшава, Братислава, Будапеща, Истанбул, Баку. „В държава, от чиято територия не летят ракети. Само там преговорите могат да бъдат честни и могат действително да сложат край на войната”.

Зеленски поиска светът да отнеме правото на гласуване на Русия в Съвета за сигурност на ООН.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.