Разговор с дипломата Стефан Тафров и бившият военен министър Николай Свинаров

"Откакто започна кризата Путин постоянно дрънка ядрени оръжия, напомня непрекъснато, че Русия е ядрена сила, но му бе припомнено, че НАТО също е такава", това каза в ефира на „На Фокус” дипломатът и бивш постоянен представител в ООН Стефан Тафров.

Той не вярва, че ще се стигне до ядрена заплаха, но призна, че поведението на Владимир Путин надхвърля и най-песимистичните очаквания.

"България се е съгласила да достави муниции на Украйна. Разбира се, че трябва да помогнем, искаме украинската страна да бъде защитена от агресията. В България обаче отдавна действат агенти на руското влияние. Те трябва да бъдат ограничени, за да не се замъглява съзнанието на българите, нужно е да се спре и излъчването на руски телевизионни канали у нас", каза още той.

Според него режимът на Путин не е вечен, защото нито един диктатор не е такъв, особено когато бъде хвърлен в толкова тежка изолация, каквато се очертава за Русия

За него нашата армия е недовъоръжена и сега трябва да разчитаме на партньорите си.

Стефан Тафров заяви още, че украинците в моменат са много храбри и се противопоставят успешно на един много по-силен агресор.

"За дипломация винаги има място. Има плаха надежда, че руският елит е уплашен от неуспешното начало на войната в Украйна", смята дипломатът.

Бившият министър на отбраната Николай Свинаров каза, че решенията за санкции срещу Русия са адекватнин и малко закъснели.

"Много ми се иска България мощно да се присъедини към помощта към Украйна. Ние можем да бъдем много полезни за Украйна, защото въоръжението ни е близко, като бивши членове на Варшавския договор", отбеляза той.

Свинаров е категоричен, че трябва да се помогне на украйна с всичко възможно.

Според него изходът от конфликта може да се реши единствено от този, който го е започнал - Владимир Путин

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.