Непълнолетните момчета били задържани, защото написали „Спасете Украйна”

Изрисуваха с боя паметника на Съветската армия в София. Така протестиращи изразиха недоволството си срещу войната, която руският президент Владимир Путин започна в Украйна.

Преди ден Никола Генов и приятелите му изписват върху паметника на Съветската армия „Спасете Украйна”. Причината - солидарност с техни приятели там. 16-годишният Никола разказва, че е бил в ареста в продължение 21 часа.

„Полицаите първоначално не ми даваха да си ползвам телефона, след което ми казаха, че ще остана за 24 часа в ареста и ми казаха звънни на майка си да ти донесе вода и храна”, спомня си непълнолетният Никола.

Със спрейове в ръка и възгласи - днес те получиха гражданска подкрепа. За смелостта да изразят позицията си.

„Трябва да бъде потърсена веднага отговорност на полицаите, които са извършили този арест, Бойко Рашков веднага трябва да даде обяснения и да заеме твърда позиция”, категорична е Надежда Ганева.

На протеста дойдоха и представители на ГЕРБ, които част от протестиращите освиркаха и замеряха със снежни топки. Във Facebook позиция Даниел Митов отговори, че това са привърженици на определена партия.

Преди дни кметът на район Средец Трайчо Трайков съобщи, че паметникът може да бъде преместен от княжеската градина. Полемиката предизвика и реакция на председател на парламента. Според Никола Минчев преместването е „една добра инициатива”.  Процедурата беше възложена в петък.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.