Той прогнозира, че конфликтът няма да се разреши много бързо

Руски войски навлязоха в ключови градове на Украйна. По улиците на Харков се водят улични боеве. Колко ще успее да удържи Украйна? И каква е военната мощ на двете държави?

По време на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов Владимир Путин е разпоредил силите за ядрено възпиране да бъдат приведени в състояние на специална готовност.

"Моето мнение е, че това е реакция след неуспешните опити за преговори в Гомел. Това е натиск от руската страна да се седне на масата на преговорите и бойните действия да бъдат прекратени възможно най-бързо. Не бива да се правят изводи, че някой стои с пръст на ядреното копче", това каза в "На Фокус" полк. проф. Димитър Недялков,  преподавател във Военна академия „Георги С. Раковски“, летец-пилот I клас.

Относно военната помощ от наша страна към Украйна, специалистът отбеляза, че най-вероятно тя ще се изразява в боеприпаси.

"Хуманитарна помощ ще има при всички положения. Добре е България да предложи свое място за преговори между Украйна и Русия. За нас българите това не са случайни държави - и в Украйна, и в Русия ние имаме много свои братя българи. Искам от политиците ни да говорят повече за тези българи", заяви полк. Недялков.

За него е изненадващо, че голяма част от българските политици така и не са разбрали, че война в Украйна се води от 2013 година.

Според полк. Недялков министърът на отбраната Стефан Янев е много наясно какво се случва в Украйна и каква терминология да използва, защото е военен, има практика във войската, в НАТО.

"Добре е да се слуша и да се отчита неговото ниво на познание", подчерта той.

За него в момента Русия провежда една съвместна настъпателна операция. От 2013 година досега на територията на Украйна са проведени много кампании и операции.

"Събитията в Украйна не се развиват спроред планираното и може би ще има забавяне в оперативните действия, предвид неочакваната съпротива на някои места", отбеляза полк. Недялков.

Той очаква промяна и допълнение в оперативния план на Русия и прогнозира, че конфликтът няма да се разреши много бързо

"Споменаването на ядрените оръжия е сигнал към света, към онези, които помагат на Украйна в момента. Може би има някаква информация, до които ние нямаме достъп. Може би другите ядрени държави - САЩ, Франция, Великобритания, са взели някакви свои решения", предположи проф. Димитър Недялков.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.