Те трябва свободно да владеят украински или руски

Националната асоциация на доброволците набира лекари-доброволци, които при нужда да окажат помощ на бежанци, идващи от Украйна. Те трябва свободно да владеят украински или руски и да са съгласни да работят на терен, например при посрещане на бежанци или в центрове за настаняване.

Вълна от съпричастност към украинските бежанци. След като в социалните мрежи се появиха десетки групи – стотици българи предложиха помощ. От транспорт, през предоставяне на дом, даряване на хранителни продукти и дрехи, до предлагане на работа. От Асоциацията на доброволците в България пък подеха кампания за намиране на лекари-доброволци, които да оказват помощ на идващите у нас бежанци.

БЧК откри банкова сметка за пострадалите от кризата в Украйна

„До момента имаме събрани кандидатури на над 70 души, които са заявили, че имат готовност да помогнат и, които говорят руски или украински език. Имаме и над 110 други доброволци, владеещи тези езици”, обясни Ясен Цветков, председател на Националната асоциация на доброволците.

Един от лекарите, които ще оказват помощ на нуждаещи се при нужда е д-р Олга Шпортко. Тя се мести в България още през 2015г, когато Русия нахлу в Украйна и се стигна до анексирането на полуостров Крим.

„Имам близки в Украйна, аз съм от Харков. Имам роднини и в Киев. Всички са застрашени. Недопустимо е за цивилизован свят в 21 век. Бих искала хората да вземат отношение по този въпрос”, споделя тя.

Националната асоциация на доброволците търси доброволци, в допълнение към нейните структури, които да работят на терен, например при посрещане на бежанци или в центрове за настаняване. Асоциацията подготвя и списък на всички желаещи да предоставят подслон на бежанци от Украйна, който ще бъде предоставен на държавните органи.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.