Вече има и кандидат за наследник на Янев

Руската инвазия в Украйна предизвика първи сериозен трус в управляващата коалиция у нас. На петия ден след репликата, че конфликтът в Украйна е "военна операция”, премиерът Кирил Петков поиска оставката на военния министър Стефан Янев.

„Мой военен министър не може да използва думичката „операция” вместо думичката „война”. Никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено във Facebook. „Операция” не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи и от едната, и от другата страна вече са убити. Войници, които са на възраст по-малка от възрастта на моята голяма дъщеря”, заяви Петков. И допълни, че най-големият гарант за сигурността на България е единството на ЕС.

Обявиха кандидата за нов военен министър

„Когато и тази нощ се обстрелваше българско малцинство в Украйна, когато и тази нощ българи в Киев се криеха по мазетата, ние не можем да кажем, че българският интерес е да си мълчим. Българският интерес не е да сведем глава, защото преклонена глава сабя не я сече”, коментира министър-председателят.

За раздяла в четворната коалиция се заговори още в петък, след като активисти на „Демократична България” организираха протест срещу Янев. Той пък обвърза стабилността на кабинета със собствения си пост, а премиерът реагира остро на това. „Никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на кабинета”, категоричен бе Петков.

Веднага след изявлението му последва и извънредно заседание на Министерския съвет и много политически реакции около поисканата оставка.

Иво Мирчев от “Демократична България” заяви в ефира на NOVA NEWS, че искането на оставката е комуникирано от Петков с всички партньори от управляващата коалиция. „ДБ стои зад премиера, който между другото се справя много добре от началото на кризата”, коментира Мирчев.

Че оставката му ще бъде поискана, Стефан Янев предвиди още вчера. В свой пост във Facebook той написа, че няма да се оттегли, но това вече е въпрос само на процедура. А как ще гласува мнозинството в парламента, щяло да бъде и знак за бъдещата политика.

Вече е ясен и кандидатът за наследник на Янев - бившият служебен военен министър Тодор Тагарев. По ирония на съдбата, през 2017 г., именно Янев освобождава Тагарев като директор на Института по отбрана. Като мотив тогава посочва „подмяна на тактико-техническите задания“ на проектите за закупуване на нов тип изтребител. Петков беше категоричен, че никой не искал от България да предостави бойните си самолети или войска в помощ на Украйна.

Радев: Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза е риск

Реакциите за искането на оставката на Стефан Янев не закъсняха. Държавният глава Румен Радев определи като „риск” смяната на министър по време на война.От БСП също реагираха. А опозицията, в лицето на  „Възраждане” разкритикува решението на Петков и поиска оставката на цялото правителство.

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.