Екипът на NOVA разказва за ситуацията в града

Битките за големите градове продължават. По последни данни ситуацията в Украйна остава изключително сериозна. Властите евакуираха консулства в Одеса и Киев.  

Саша е етнически българин от болградския регион на Украйна. Той е комендант за новобранците и отговаря за оръжието. Води кореспондентът на NOVA в Украйна Николай Дойнов към двора на щаба. На място са стотици готови бутилки с коктейли Молотов - едно от страшните оръжия срещу бронирана техника. 

Две жени сортират готовата продукция.

Каква е обстановката в Одеса след сирените за въздушна опасност (ВИДЕО)

“Прекрасно разбирам какво държа в ръцете си. През 14-а година моят дом беше в Луганск. руснаците ме прогониха оттам . Войната ме прогони, с 2-годишно дете на ръце. Затова дойдох в Одеса”, разказва Марина.

Другата е жена е момиче на 16 години. Родителите й не знаят, че тя е там, но момичето не се страхува. 

На метри от тях новобранци, записали се като доброволци през последната седмица се обучават в стрелба. 

Сирени за въздушна опасност отново огласиха Одеса

“Реших за себе си, че не мога да седя просто така, а трябва да отида да отбранявам своята страна и своя роден град”, разказва единият от тях. 

Всекидневно в щаба пристигат хора, за да помогнат с каквото могат и да занесат храна на доброволците. 

“В първите дни гората идват с лично оръжие. Някои носят по няколко вида въоръжение, но сега им даваме това, което ни е предоставила държавата” , обяснява Сергей Братчук, офицер от запаса.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.