Това заяви министърът на финансите на Франция Бруно льо Мер

Френските власти започват издирване на собствеността, свързана с руски олигарси. На Лазурния бряг се намират голяма част от проверяваните имоти на руски собственици, които вероятно ще пострадат и най-сериозно от действията на френските власти.

„Европейският съюз ще разгърне тотална икономическа война срещу Русия”. Това заяви министърът на финансите на Франция Бруно льо Мер.

"Ще разгърнем тотална икономическа и финансова война срещу Русия. Руският народ ще понесе последствията", категоричен беше той.

Санкциите, които Европейският съюз налага срещу Русия, ще унищожат нейната икономика, заяви още министърът.

"САЩ и Европа заедно формират най-мощния икономически блок на планетата. Ще предизвикаме срив на руската икономика", каза още льо Мер.

 

Не закъсня и реакцията на олигарсите, които надигнаха глас срешу Путин. А Русия побърза да отговори.

„Европа смята, че санкциите могат да променят позицията ни, това няма как да се случи”, категоричен беше говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

След началото на инвазията в Украйна западните държави обявиха нови организационни мерки срещу Москва. ЕС реши да забрани операциите, свързани с управлението на резервите и активите на Руската централна банка. Освен това мерките на ЕС са насочени към няколко големи финансови институции, включително Сбербанк и ВТБ. За някои държавни дружества е трудно да набират капитал от чужбина.

Германия спря процеса на сертифициране на газопровода "Северен поток-2".

ЕС също така забрани на всички руски самолети да кацат, излитат или летят над територията на държавите от ЕС, а на своите компании - да доставят самолети или части, използвани в тях, на Русия.

Москва заяви, че предварително е подготвила план за действие в случай на нова вълна от решения за санкции. Властите подчертаха, че ще окажат необходимата подкрепа на предприятията, засегнати от ограниченията, за да осигурят гладкото функциониране на икономиката.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС