Над 70 000 души преминаха границата на Украйна с Румъния, а близо 1000 са поискали убежище

Опашки от бежанци и колони от автобуси и леки коли по границите на Украйна. По данни на Европейската комисия, броят на бежанците, напуснали страната е вече над 600 000.

Постоянен поток от евакуиращи се има на украинско-румънската граница. Майки с деца, както и цели семейства бягат от военните действия в Украйна. Над 70 000 души преминаха границата, а близо 1000 са поискали убежище в Румъния. 

Идващите се проверяват дали имат при кого да отседнат, ако нямат, остават в новоизградените бежански лагери. Първите палатки са на самата граница, а в румънския град Сирет има 66 палатки. Те могат да приютят 420 души. На бежанците без документи се издават временни такива на място, за да продължат към други точки в Европа. 

Екип на NOVA следи ситуацията на украинско-румънската граница

Военни управляват пункта от украинска страна вместо митничари, а индийски студенти се опитват да прекосят границата. С предимство са майките с деца. От румънската православна църква осигурява логистична подкрепа. Доброволците раздават не само храна и одеала, но и плюшени играчки на децата. БЧК вече изпрати първите помощи и днес се очаква автобусите да пристигнат в Украйна. 

Десетки доброволци посрещат бежанците на пункта Сирет в Румъния. Въпреки студеното време те са тук денонощно.

„Студът тук е нищо в сравнение, с условията в Украйна, откъдето идват хората. Те ходят с километри пеша дотук. Сред тях има украинци, но и много индийци, турци”, обясни Арман Варол.

Той е от правителственото управление за извънредни ситуации в Турция. Освен с храна, той е на място за да помогне на хората, в случай, че искат да стигнат до Турция.

„Много е важно в тази ситуация да покажем солидарност, защото от другата страна на границата в момента няма просто хуманитарната криза, това е цивилизационна криза”, коментира Арман Варол.

В съседната шатра доброволците на Румънския червен кръст раздават не само храна.

4-годишният Данаил, който бяга от войната заедно с майка си, получава нова плюшена играчка. Семейството идва от Крим.

„Казах му, че сме на ваканция. Той няма идея какво се случва. Това е просто едно пътуване за него”ы обяснява майка му Марина.

Пътуване, в което има само добри герои. И един нов безмълвен приятел, който ще е до него. Защото другите играчки са вече далеч. Там, където е баща му.

„Трябваше да бягаме, защото Русия дойде, за да спаси някого. Кого точно не знам. Наложи се да се спася, да бягам, взех сина си, но съпругът ми остана, тъй като няма право да премине границата. Нямам идея къде отиваме”, казва Марина.

Вариант за нея е и България. Не познава никой в страната ни, но врява, че в нея живеят добри хора.

„Може би ще идем в България, но първо ще останем известно време в Румъния. А за след това ще трябва да помисля”, казва Марина.

Докато вземе решение, тя може да остане в новоизградения лагер за бежанци в град Сирет.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.