Разследването е проведено от Специализираната прокуратура и ДАНС

Пореден руски дипломат в България е уличен в шпионаж в полза на Русия. Главният прокурор Иван Гешев е уведомил външния министъра Теодора Генчовска, която може да поиска той да бъде отзован в Русия, съобщиха от държавното обвинение.

До разкриването се е стигнало след съвместна работа на Специализираната прокуратура и ДАНС, които са събрали доказателства за извършвана разузнавателна дейност от руския дипломат и е било образувано досъдебно производство за шпионаж. Помагал му е наш генерал от резерва, чието име също не се споменава.

За разследването съобщи и главният прокурор в профила си в Twitter. Тъй като уличеният в шпионаж дипломат се ползва с имунитет, той не може да бъде привлечен като обвиняем.

Това е седмият руски гражданин, който само в последните две години властите разкриват, че шпионира за страната си под прикритието на дипломатическа работа в България.

С публикация в Twitter главният прокурор поздрави Специализираната прокуратура и ДАНС за „поредното разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация, застрашаващ националния интерес на България”.

В публикацията си той уточнява: „Надявам се, политическите идеи за закриване на специализираните структури да не са в резултат именно на тези успехи”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.