Те са участвали в потушаването на горски пожари през лятото на 2021 г.

На церемония в Гербовата зала президентът Румен Радев удостои с държавни отличия ръководители на структури от системата за пожарна безопасност и защита на населението и огнеборци, участвали в потушаването на пожари през 2021 година в България и Република Северна Македония. „Вие ни карате да се чувстваме по-спокойни, давайки ни вярата, че живеем в общество, в което има хора, за които човешкият живот е висша ценност и са готови да направят всичко за неговото спасяване“, каза държавният глава, цитиран от пресслужбата на Президентството. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Като човек, попадал в ситуации на повишен риск, високо ценя вашите морално-волеви качества“, заяви държавният глава, подчертавайки високия  професионализъм, смелост, себеотрицание и всеотдайност, проявени от огнеборците в много сложна обстановка и при тежки задачи. „Днешната церемония е израз на дълбоката признателност на цялото ни общество“, допълни президентът. Румен Радев отбеляза необходимостта от подобряване на условията на труд и на оборудването, както и осигуряване на социалното спокойствие на пожарникарите, които да бъдат гарантирани от държавата.

По време на церемонията с орден „За гражданска заслуга“ втора степен бе удостоен комисар Георги Пармаков. Отличието е за съществения му принос и заслуги за сигурността и обществения ред в Република България и борбата с бедствия и аварии.

Държавният глава Румен Радев награди с медал „За заслуга“ главните инспектори Юлиян Петров и Димитър Бришимов, комисар Светослав Георгиев и младшите експерти Давид Гълъбов, Димитър Георгиев, Ангел Величков и Димитър Златков.

„Приемаме тези награди като израз на висока оценка за работата на българските пожарникари и спасители", заяви по време на церемонията комисар Георги Пармаков – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Благоевград. От името на наградените той благодари за признанието и допълни, че с колегите си приемат отличията с чест и чувство на изпълнен дълг.

Комисар Пармаков и главен инспектор Петров са допринесли за умелото организиране и ръководство на място за погасяването на пожара в Република Северна Македония миналата година. „Вие успяхте по най-добрия начин да спасите хора и имущество, да ограничите пожара и не допуснахте той да се пренесе на територията на Република България. Така заслужихте признателността на хората в Република Северна Македония, уважението на вашите колеги от Австрия и Словения, издигнахте авторитета на България“, заяви Румен Радев.

Комисар Георгиев и главен инспектор Бришимов са участвали в ръководството на силите и средствата за пожарогасене на територията на областите Кюстендил и Пловдив през лятото на 2021 г. Огнеборците Давид Гълъбов, Димитър Георгиев, Ангел Величков и Димитър Златков са участвали в гасенето на огъня в жилищна сграда в Благоевград през декември миналата година, с което спасиха от задушаване осем души, сред които четири деца.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.