Вижте кой е Святослав Юрош

Кой е най-младият депутат в историята на Украйна? Неговата снимка с автомат в ръка обиколи целия свят. 

Той нарича себе си слуга на народа. Всеки ден Святослав Юрош патрулира по улиците на Киев с калашник през рамо. 

“Обикаляме , за да търсим диверсанти. Руските служби изпращат своите хора тук. Вчера видях как заловихме двама. Правим всичко възможно да защитим Киев”, разказва Светослав Юрош.

Той е на 26 и е най-младият  депутат във Върховната Рада на Украйна за цялата ѝ история.  Светослав Юрош е баща на малко момче, което не е виждал от началото на войната.

“Те ме разбират, че се бия за страната ни. За мен е достатъчно да знам, че са на сигурно място. И имат храна. Но сега не мога да мисля за друго. Мислите ми са за това как да спасим Украйна. И нашата страна да има шанс да победи”, обяснява Юрош. 

През 2013- а е приет в университета във Варшава. Малко след това  започват събитията на Майдана и се връща да брани страната си. Прави го и сега. Без колебание. И с калашник в ръка. 

Всички граждани са готови да използват оръжие. Да защитават и бранят своята родина с всички сили. Много  възрастни, и майки с деца заминаха в Западна Украйна, където е по-безопасно. Но и много жени се включват в боевете”, казва Юрош.Според него подкрепата, оказана от Европа не е достатъчна. 

“В Херсон ситуацията е много сложна. Хората се съпротивляват, но е сложно да какво точно се случва. Много хора вече са убити. Наши войници са пленени. И руски войници са пленени. Украйна се бие за своята независимост. И независимо от преговорите , няма да отстъпим.”, заяви Юрош.

“Историята има много уроци. Нашият народ няма друг избор освен да се бори. И той (Путин) вече загуби войната”, обърна се младият депутат към руския президент.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.