Щатите затвариха въздушното си пространство за руски полети

Днес е седмият ден от началото на войната в Украйна. Киев и Харков се отбраняват, Херсон падна. Има загинали и ранени. Президентът Володимир Зеленски поиска помощ. Кадри в социалните мрежи показват взривове, обстрели и разрушения. 64-километрова колона от военна техника приближава Киев. Нови ракетни обстрели има и на около 200 км от Одеса. Сред издирваните е и малко дете.

 „Центърът на града току-що беше ударен от ракети. Има съобщения, че малко дете е в сградата и има нужда от помощ. На мястото работят спасители, претърсват всяко домакинство, извеждат хората от сградата“, каза Евхен Василенко,  говорител на аварийната служба.

12 души, сред които 6 деца, са спасени от мазетата на порутени къщи в Житомир след мощна атака. Вътрешното министерство съобщава за няколко загинали и над 15 ранени там.

Другата гореща точка е стратегическият южен град Херсон, който Русия обяви, че е превзела, но Киев отрече това. Кметът на града поиска помощ, най-вече лекарства и храна. Колегата му от Мариупол също потвърди, че пристанищният град е обект на интензивен обстрел и властите не могат да евакуират ранените. Опасенията са множество цивилни жертви.

Видео: Мартин Георгиев, NOVA

Седмица след инвазията равносметката на украинските власти звучи така – над 2000 цивилни жертви, стотици потушени пожари, възникнали вследствие на обстрел и множество обезвредени експлозиви.

 „Русия иска да заличи Украйна и народа ѝ. Те не знаят нищо за нашата история, но всички имат заповед да унищожат нашата страна, да заличат всички нас. Сега не е време за неутралитет”, заяви Зеленски.

Междувременно най-младият депутат в украинския парламент Святослав Юрош патрулира по улиците на Киев с автомат Калашников през рамо.

„Обикаляме, за да търсим диверсанти. Руските служби изпращат своите хора тук. Вчера видях как заловихме двама. Правим всичко възможно да защитим Киев”, обясни той.

Остри реакции продължават да идват от целия свят. Руската инвазия в Украйна беше една от основните теми в речта "за състоянието на съюза" на Джо Байдън пред конгреса. В същото време Съединените щати затварят въздушното си пространство за руски полети.

„Тази вечер аз обявявам, че ние се присъединяваме към нашите партньори и затваряме американското въздушно пространство за всички руски полети, допълнително изолираме Русия и добавяме още натиск върху тяхната икономика. Той няма представа какво го чака”, каза Байдън.

Видео: Мартин Георгиев, NOVA

Но освен за Путин и руската икономика, ще има санкции и за близките до него олигарси.

„Тази вечер аз казвам на руските олигарси и корумпираните лидери, които направиха милиарди долари от този брутален режим – Няма повече! Съединените щати и министерството на правосъдието сформира група и ще преследва престъпленията на руските олигарси. Заедно с европейските ни съюзници ще намерим и конфискуваме техните яхти, техните луксозни апартаменти, техните частни самолети. Идваме за измамните ви богатства", каза Байдън. 

Байдън обяви, че Съединените щати и партньорите ще продължат да осигуряват военна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна.

По-голяма част от речта му беше отделена за вътрешни въпроси като COVID-19 и икономиката и последиците от войната – като бързо растящата инфлация.  Днес се очаква да започне вторият кръг мирни преговори между Русия и Украйна. Руската делегация вече е в Беларус, но до последно не се знаеше дали Киев ще се отзове.

Преди началото на преговорите, външният министър Сергей Лавров заяви, че целта на Москва е разоръжаване на Украйна и изготвяне на списък с оръжия, които никога да не бъдат разполагани в страната.

Видео: Мартин Георгиев, NOVA

Междувременно цените на основни суровини по света скочиха рязко заради санкциите срещу Русия.

Суровият петрол тип Брент достигна най-високата си стойност от 7 години насам - 113 долара за барел. Някои от най-известните американски компании осъдиха Русия за действията й в Украйна. Apple спря продажбите на Iphone и други свои продукти в Русия. Google премахна руските официални медии от новинарските си канали, включително търсачката Google News.

 „Какво е мнението ми ли? Това е лошо. Как да поддържаме телефоните си или да си купим нови в случай на необходимост?”, споделя Джулия, жител на Москва.

 

Видео: Мартин Георгиев, NOVA

Американският авиационен гигант Boeing обяви, че спира подръжката и доставката на части за руските авиокомпании. Полският премиер поиска още санкции срещу Москва.

„Част от пакета санкции трябва да бъде блокиране на различни типове въглеводороди от Русия - петрол, газ и въглища. Още един път призовавам Европейската комисия да наложи ембарго върху руските въглища”, заяви Матеуш.

Репортери: Александрина Аврамова, Николай Дойнов, Ясен Дараков

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.