Вижте историята на руснак Михаил и неговата украинска приятелка

Без свободни места във влаковете и след 5 дни път - млада двойка бежанци успя да стигне от Киев до Унгария. На по-малко от 300 километра от крайната цел - Будапеща, Михаил и приятелката му се прегърнаха, щастливи, че най-накрая ще са заедно и в безопасност. 

Софтуерният инженер от Русия и приятелката му от Украйна са пътували с влакове и автобуси дни наред. Покрай кървавия обстрел и десетките взривове, няколко пъти губят надежда, че ще достигнат целта си. От страх за бъдещето, приятелката на Михаил отказва да каже името си и да говори пред камера. Той обаче разказва.

Как най-младият депутат в Украйна лови диверсанти

“Тя е много щастлива, защото пътят от Киев до Унгария е много дълъг. Пътуваме почти 5 дни и всеки ден покрай нас имаше стрелби и бомбардировки. Невероятно е, че успяхме да стигнем до тук.  Ние сме късметлии, защото това беше една  поредица от невероятни, но много благоприятни събития”, разказва Михаил. 

Заради войната, стотици хиляди украинци се струпаха по гарите и автогарите в съседните страни. Бежанците използват всяка възможност, за да напуснат Украйна. Билетите за автобусите и влаковете са разпродадени за няколко дни напред.

Творци изразиха с графити подкрепа за Украйна

“Необичайно е, защото за разлика от много от хората тук, аз съм от Русия. Живях в Украйна близо година. Това е безумно, Русия ще плаща за това много години напред. Ще бъде много трудно за всички ни, но се надявам, че всичко ще се нареди”, казва още младият мъж. 

Застанали на опашката за билети, младежите със сълзи в очите се прегръщат. Защото им остават само 4 часа, докато стигнат в Будапеща. 

“Надявам се, че Украйна ще отстои позицията си и в крайна сметка доброто и истината ще победят”, пожела си Михаил.

Малко след това младата двойка вече пътува към унгарската столица.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.