Денят ще бъде отбелязан с официални чествания в цялата страна

България отбелязва 144-ата годишнина от Освобождението. Хиляди българи се стекоха на Шипка и връх Свети Никола в Стара планина. Церемония почете празника и в центъра на София. Празненства днес има и в десетки градове на страната.

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА НА 3 МАРТ В ЦЯЛАТА СТРАНА ВИЖТЕ ТУК

Хиляди българи отидоха на Шипка. На място бяха и премиерът Кирил Петков, председателят на Народното събрание Никола Минчев и депутати. Официалната церемония протече под сериозни подвиквания и освирквания от страна на представители на партия „Възраждане”, които развяха знамената на партията.  

 

 

Преди това премиерът Кирил Петков се обърна към хората с видеообръщетие. "Свободата е най-ценното право на човека. Свикнали сме да я приемаме за даденост, но в дни като днешния е редно да си дадем сметка, че без нея нищо друго няма стойност. Наша отговорност е да я пазим и отстояваме всеки ден”, каза Кирил Петков. "Свободата не идва даром. Тя идва с кръвта на априлци, с безстрашието на опълченци, с вярата на батачани, със саможертвата на хилядите загинали воини - руснаци, украинци, литовци, белоруси, финландци, поляци, румънци. На този ден можем само да кажем: Благодарим”, гласи празничното слово на премиера.

В София в 11:00 ч. се състоя церемонията по издигане на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин. Строените гвардейци посрещнаха президента и върховен главнокомандващ на армията Румен Радев и той ги поздрави.

Тържествена церемония пред Паметника на Незайния воин в София (ОБЗОР)

На ритуала присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, новият министър на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов. Кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати, свещеници, представители на дипломатически мисии и много граждани бяха на площада.

В 12:00 ч. беше извършена и тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред Парадния вход на Президентството.

От 18:30 часа на площад „Народно събрание“ ще се проведе тържествената заря-проверка, президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.

 

 

В церемонията ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

ВСИЧКО ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.