Това съобщи директорът на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа"

„Паметникът Шипка днес ще посреща гости, след като приключи официалната церемония - около 13 часа. Ще работим с удължено работно време - до 19 часа. Входът ще бъде свободен”. Това заяви историкът и директор на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" Чавдар Ангелов.

144 години от Освобождението на България

Той съобщи още, че на 26 януари е бил съгласуван идейният проект за консервация и реставрация на паметника. „В момента проектантите разработват работния проект – т.е. последната окончателна фаза. Предполагам, че до средата на следващия месец ще го внесем в Министерството на културата за съгласуване и се надявам, че през август проектът ще бъде окончателно готов”, каза Ангелов.

Красиви кътчета в България (ГАЛЕРИЯ)

По думите му състоянието на паметника не е добро. „Основният проблем е, че фугиращите смеси, които затварят пространствата между облицоващите камъни, са силно компрометирани. Увредени са и ъгловите камъни на паметника. Има много работа. Последният ремонт е правен преди 40 години”, посочи историкът.  

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.