„Западът слуша руската държава, но не я чува", каза руският външен министър

„Москва не се чувства самотна в политически план и е убедена, че постъпва правилно по отношение на Украйна”. Това заяви външният министър Сергей Лавров по време на брифинг с руски и чужди медии по повод актуалната международна обстановка.

Русия оправдано отстоява интересите си в ситуацията с Украйна, смята Лавров. Според министъра Русия няма да позволи интересите ѝ да бъдат постоянно накърнявани.

„Западът слуша Русия, но не я чува. Повечето страни разбират мотивите на Москва за провеждането на специалната операция, но са принудени да подкрепят политиката на Запада”, заяви в четвъртък руският външен министър Сергей Лавров в интервю за руски и чуждестранни медии.

„Въпросът е, че ни слушат, но не ни чуват. И по всякакъв начин се опитват да ни наложат своето разбиране за това как да живеем в Европа", каза той. Сигурен съм, че светът се вслушва в Русия. Доколко ни чуват, засега ми е трудно да кажа. Мисля, че повечето от тях разбират за какво става дума, но са принудени да се подчиняват на най-жестокия, най-бруталния диктатор", добави Лавров.

Той обвини западните политици, че обмислят ядрена война една седмица, след като Москва започна инвазията си в Украйна.

„Бих искал да отбележа, че идеята за ядрена война се върти постоянно в главите на западните политици, а не в главите на руснаците", заяви Лавров в отговор на въпрос на американски журналист.

„За всички е ясно, че третата световна война би могла да бъде единствено ядрена. Но, обръщам внимание, че идеята за ядрена война се върти постоянно в главите на западните политици, а не в главите на руснаците. Затова ви уверявам, че няма да позволим тези провокации да ни изкарат от равновесие, но ако срещу нас започнат реална война, тогава, вероятно, трябва да помислят за това хората, които кроят такива планове. А според мен такива планове се правят“, допълни министърът.

Западът демонстративно говори, че разполага с ядрени оръжия, говори за ядрена война, за да държи обществеността в напрежение и да поддържа русофобията, каза още Лавров.

Руската военна доктрина определя условията за използване на ядрени оръжия и няма ескалация в името на деескалацията. "Имаме военна доктрина, в която са описани параметрите и условията за използване на ядрени оръжия. Нямаме никаква ескалация в името на деескалацията, както се опитват да ни вменят западните анализатори. Но сега се говори за ядрена война. И ви моля да се вгледате много внимателно в направените изявления и в лицата, които ги правят", каза руският външен министър.

Според него, решение по ситуацията в Украйна ще бъде намерено.

„Условията, които за нас са минимални, са ви добре известни. Те се обсъждат, включително в разговори с украинската страна, както беше в Гомел и както трябва да се случи днес", каза той.

Лавров заяви, че няма съмнение, че по време на преговорите украинската делегация получава сигнали от Вашингтон. "Украинският екип отново намери някаква причина да отложи тези преговори. Със сигурност те получават инструкции от Вашингтон, в това няма съмнение. Тази страна е напълно несамостоятелна", смята той.

Украинската делегация е обещала по време на новия кръг от преговорите да представи оформена позиция. "Ще ви напомня още веднъж, защото някак си се оказва, че се опитвам да обясня, но те отново ми задават въпроси, сякаш не са чули отговорите ми. Готови сме за преговори", заяви Лавров в отговор на допълнителен въпрос от британски журналист.

Той отбеляза, че когато украинският президент Владимир Зеленски е поискал преговори, руският президент Владимир Путин веднага се е съгласил и е изпратил делегация. "Тогава президентът Зеленски промени решението си, вероятно американците са му казали да не бърза", смята Лавров. След това украинската страна реши да дойде на преговорите, но не дойде в уговорения ден, а ден по-късно, Русия изчака и преговорите се състояха.

Той отказа да прави прогнози за периода след преговорите, които още не са започнали.

Всички конфликти завършват със споразумения, но това не зависи от Русия, добави Лавров. Русия още веднъж потвърждава, че е готова да преговаря за Украйна, подчерта той.

Руската федерация е уверена, че истерията ще отмине, а Западът "ще я преодолее", каза министърът. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС