26 държави от ЕС са осигурили хуманитарна помощ за Украйна, добави говорител на институцията

Молбата на Украйна за начало на преговори за присъединяване към ЕС трябва да се обсъди от Европейския съвет. Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси. Той отбеляза, че преговорите са цялостен процес. По думите му молбата на Киев поставя началото на процеса и сега следва обсъждането.

ЕП единодушно подкрепи Украйна във войната с Русия

Говорителят уточни, че предложението на ЕК да се задействат правилата за временна закрила биха осигурили на украинските бежанци възможност да подават молба за убежище навсякъде в ЕС, където пожелаят. Той добави, че 26 държави от ЕС са осигурили значителна хуманитарна помощ за Украйна и посочи, че никога досега не е имало толкова висок брой на отзовалите се държави при сходно искане.

По-рано тази седмица председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви пред Европейския парламент, че въпросът за присъединяването на Украйна към ЕС е чувствителен. По неговите думи в ЕС засега няма единодушно мнение.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА