Екипът на NOVA се премисти в град Измаил

В очакване на руски десант в Одеса, екипът на NOVA напусна тази сутрин града и се премести в Измаил. Задръстванията са огромни и колите буквално пълзят по пътищата. Руски части контролират изцяло кметството на Херсон. Продължават и ударите срещу втория по големина град Харков, където според местните власти са загинали 34 цивилни за последното денонощие. Ранените са повече от 250, сред които 10 деца.

През последните 24 часа Русия е засилила ударите си срещу ключови украински градове, а жителите им продължават да оказват яростна съпротива. Стратегическото пристанище Мариупол близо до руската граница, е подложено на обстрел вече повече от 24 часа. Боеве се водят в жилищните квартали. От два дни няма нито ток, нито отопление, спряна е и водата. Хранителните магазини не работят. Град Чернигов също беше подложен на обстрел, а експлозиите бяха заснети от видеорегистратор на автомобил.

Киев остава в ръцете на правителството и днес жителите му посрещнаха деня с новината, че дългият повече от 60 километра руски брониран конвой край града не напредва заради технически проблеми, сред които затъване в калта. Украинската армия публикува видео от нощния обстрел на колоната.

„Нашата армия вече унищожи стотици окупатори, както и хиляди вражески превозни средства, които могат да служат на армиите на няколко държави. Потенциалът на нашите въоръжени сили расте и военната помощ идва”, каза Олекси Резников, министър на отбраната в Украйна.

„Запомнете – когато милиони хора ви проклинат, нищо не може да ви спаси. Ние сме нация, която разби плановете на врага за една седмица. Планове, които са изграждани от години. Подло, изчислено, с омраза към страната ни, към нашия народ, към всеки народ, който има две неща - свобода и сърце. Но ние ги спряхме. Ние ги побеждаваме”, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Жителите на югоизточния Енергодар излязоха по улиците, за да защитят града си. Блокирани са пътища, поставени са контролно-пропускателни пунктове. Край града се намира най-мощната атомна електроцентрала в Европа.

Междувременно екипът ни се срещна с още българи, които са в епицентъра на военните действия. Откриваме Петър Манолов на улицата. Опитва се да стигне до дома си, за да вземе последните си вещи и документи. Не знае до къде ще стигне, защото в града има пропускателни пунктове на почти всеки километър.

По време на пътуването започва поредният обстрел.  Макар и нощта в Киев да е преминала сравнително спокойно, Петър разказва, че страхът сред хората става все по-голям.

„Хората ходят с раници. Носят провизии. Магазините са празни. Не съм ял цял ден. Вече нямам сили”, обясни Манолов.  

С подобна гледка от прозореца се буди Саша Севастиан от Херсон. Голяма част от аптеките в града са затворени, твърди Саша. Той, съпругата му и 7-месечното им бебе имат хранителни запаси за около седмица.

„Скоро хората ще започнат да умират от глад. Ще настъпи хуманитарна криза”, каза той.

Войната гони от Одеса и украинската журналистка Ана Терзивец. Избира село на 100 километра от големия град. 

„И тук се усеща напрежението. Хората са мрачни, само за това говорят. Одеса е обкръжена с руски кораби. Украинските войници са добре подготвени и няма да се дадат. Одеса няма да падне", смята тя.

Хората в селата се молят всеки ден за мир, разказва още Ана.

Междувременно Москва официално призна за 498 жертви до момента и над 1500 ранени, а в Беларус започва вторият кръг преговори между Русия и Украйна.

Парламентът на Украйна поиска ООН да изпрати мироопазващи сили. Това включва незабавното въвеждане на забранена за полети зона над Украйна, отваряне на „зелени” коридори за безопасна евакуация. В същото време прокурор от Трибунала в Хага вече пристигна в Украйна, за да разследва евентуални военни престъпления, извършени от Русия.

„Разполагаме с конкретни случаи, които ще бъдат в основата на разследването”, каза Карим Хан, главен прокурор на Международния наказателен съд.

Руският външен министър Сергей Лавров отново потвърди, че страната му ще отстоява интересите си.

„Идеята за ядрена война се върти постоянно в главите на западните политици, но не и в главите на руснаците. Москва не се чувства самотна в политически план и е убедена, че постъпва правилно по отношение на Украйна”, каза той.

И въпреки, че Лавров изрази надежда да се намери мирно решение, от другия край на земното кълбо американският президент намекна, че вече е късно за това.

„Путин многократно отхвърли усилията на дипломацията. Той смяташе, че Западът и НАТО няма да отговорят. Мислеше, че може да ни раздели, но сгреши. Сега е изолиран повече от всякога, а ние ще продължим да помагаме на украинския народ”, каза Джо Байдън.

Европа пък заплаши Русия с още санкции, ако войната ескалира, а председателят на Комисията заговори за енергийна независимост.

„Трябва да станем независими от руския газ, петрол и въглища. Нашата решимост е по-силна от всякога, а целта е да засилим натиска към Кремъл максимално, за да спре войната срещу своите съседи", каза Урсула Фон Дер Лайен , председател на Европейската комисия.

Днес Германия и Франция конфискуваха яхтите на няколко руски олигарси заради инвазията, а Формула 1 премахна от календара си завинаги Гран при на Русия. В знак на солидарност с Украйна за първи от последните две години голямата камбана на катедралата "Нотр Дам" в Париж прозвъня.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.