Има обаче сериозно разминаване в цените на различните обекти

Слухове в социалните мрежи и страх да няма недостиг на горива доведоха до километрични опашки в сряда вечерта пред бензиностанциите в страната. Вечерта на  2 март. Дълги колони от автомобили са се извили пред бензиностанциите в цялата страна. Слуховете са, че горивата поскъпват рязко и ще подминат 3-те лева за литър или доставките им са преустановени заради войната.

„Навсякъде е едно и също – такива километрични опашки и мазало”, твърди един от чакащите да налее бензин.

След вечерната истерия, в четвъртък сутрин положението е на другата крайност - коли почти няма.  „Горива в страната има и ще има. Тази сутрин цените са доста под 3 лева. Няма никакво условия в настоящия момент за шоково поскъпване на горивата в страната”, заяви Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

Андрей Делчев: Вдигането на горивата вчера у нас бе спекула

На фона на опашките обаче, можеха да се забележат сериозни разлики в цените както на големите бензиностанции, така и на по-малките обекти.

 „Не мога да коментирам какво правят някои от колегите в бранша, спекула можем да го наречем и така ако искате, но все пак нека имаме предвид, че това е един свободен пазар и всеки може да определя цените така както си иска. Може би можехме да говорим за спекула ако реалната цена на горивото беше 2.70, а бензиностанциите го предлагат за 4 лева, което не е ситуацията в момента”, твърди Бенчев.

„Абсолютно спекулативно е, няма никакъв аргумент. Трябва да стане 130 долара за барел, за да бъде реалната цена 3 лева за литър дизел и бензин. Преди това ще има така спекулативен характер или политически риск на местно ниво”, категоричен е  Васил Начев,енергиен експерт.

„Лукойл-България": Няма проблеми с доставките на суровини и материали

Заради огромните опашки и държавата се включи в търсенето на причините. Премиерът Кирил Петков обяви, че сезира Комисията за защита на конкуренцията. И гарантира, че недостиг на горива няма да има.

„Вчера разтоварихме един танкер, днес чакат още два – някой лъже в момента и прави паника, за да се опитва да направи някакъв спекулативен профит или печалба.Вчера просто се направи паника, според мен беше и част от хибридна атака”, заяви премиерът Кирил Петков.

„Лукойл Нефотохим”  също обясниха, че рафинерията работи на пълния си капацитет, няма проблеми с доставките, както и че имат ресурсите да продължат работа въпреки усложнената ситуация.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.