Стефан Тафров и Мирослав Севлиевски – за руската инвазия в Украйна

„Заплаха за България е попадането на Одеса в руски ръце. Това може да затрудни достъпа до Черноморската акватория”. Това коментира в предаването „Здравей, България” бившият представител на България в ООН Стефан Тафров.

„Много съм разтревожен. Това може да затрудни търговското корабоплаване. Ако руснаците овладеят Украйна, следващите мишени са страните-членки на НАТО и най-вече Черноморските. Затова е много важно за нас Украйна да не бъде овладяна”, каза Стефан Тафров.

„Ако това стане, Варна може да е следващата”, допълни бившият енергиен министър Мирослав  Севлиевски.

Двамата критикуваха отказа на посланик Митрофанова да не отиде в МВнР, когато беше повикана, както и речта й по повод 3 март.

„Тя е тук, за да поддържа връзка с българските институции. Когато външно министерство я покани на среща, тя е длъжна да се отзове. Това е неуважение към българските институции”, заяви Тафров. „В сайта на руското министерство част от българите бяха наречени „подлоги”. Дали „слугинаж” или „подлоги” – много е обидно. На сайта на българското посолство в Русия няма да намерите обиди. Г-жа Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата. Това е моето мнение”, заяви Тафров.

„Гласували сме за НАТО поне 10 пъти през последните 30 години. Г-жа Миторфанова най-добре да ни се извини ”, коментира Севлиевски.

„Много страни членки на ЕС свалиха равнището на диплочатическите отношения без руските посланици да наричат гражданите подлоги или слугинаж. България трябва като страна да запази достойнството си. Никой посланик няма право да обижда български гражданин”, заяви Тафров.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.