Българско семейство чака бебе от сурогатна майка в Киев

Надежда за нов живот по време на война. Българско семейство чака дете от сурогатна майка в Украйна, която до броени дни трябва да роди бебето. Сега жената се намира в Киев и като всички други й се налага да се укрива в бомбоубежища. 

Осем години. Точно толкова,  Анелия и Борислав чакат, за да чуят  новината, че ще стават родители. Семейството има седем неуспешни опита в клиника в Бургас и три в Турция.

Въпреки това, Анелия и Борислав правят и невъзможното, за да сбъднат мечтата си  да станат родители. Решават сурогатна майка да износи детето им. Тъй като в България, процедурата не е разрешена, търсят помощ в клиника в Украйна. Процедурата им струва 39 000 евро. 

В Украйна, година и половина имаме три несполучиливи сурогатства. Сълзи, радост, сълзи, радост. И най-накрая стана последното сурогатство”, разказва Анелия. 

През лятото на миналата година координаторка от репродуктивната клиниката в Украйна съобщава на семейството щастливата новина. 

“В шестнайста седмица ни показа снимка, че е момиченце и оттогава всеки месец живеехме месец, за месец. Ден за ден. Постепенно си купувахме дрешки, легло, обзаведохме стаята и вече в осмия месец оправихме всичко, приготвих си багажа за пътуване”, споделя Анелия. Името на момиченцето ще бъде Хоуп (Надежда).

“Това дете е моята надежда. Аз живея за нея, тя е всичко за мен”, казва Анелия. 

На седми март тя и съпругът й трябвало да заминат за Украйна. Войната обаче убила надеждите им. В първите дни на войната, мъжът и жената нямали никаква  връзка с репродуктивната клиника. 

 След дълго звънене и настояване, от болницата ги свързали с жената, която износва детето им. Изпратили и снимки на бомбоубежището на клиниката, което се е превърнало в родилно отделение. Сурогатната майка записала и видеоклип, за да увери бъдещите родители, че въпреки войната, тя е на сигурно място. 

Анелия и Борислав не знаят как ще вземат детето си. Не знаят и с какви документи могат да го изведат от Украйна. 

“В момента ние няма да имаме нищо. То няма да има никакъв акт за раждане. Нито украински, защото техните системи не работят, нито български, защото българското консулство там не работи”, казва Анелия.

Жената моли за помощ, за да прибере детето си в България. 

“Моят мъж говори с координаторката и тя каза, че ако намерим кола да отиде от Киев до границата, ще можем да си вземем бебето”, обяснява Анелия.

Анелия и Борислав не са единствените българи, чиито деца се износват от сурогатни майки в Украйна. В тази клиника, помощ са потърсили поне още четири семейства.    

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.