Премиерът се срещна с членовете на Българската петролна и газова асоциация

Причината за паниката около горивата в сряда е хибридна или политическа атака. Хората, които са организирали това, са свързани с младежката организация на ГЕРБ. Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет, след като се срещна с членовете на Българската петролна и газова асоциация и с „Лукойл”.

„Имаме големи количества горива в цялата система. Няма проблем във веригата. Единствената причина за паниката в сряда е, че са се използвали снимки от малки бензиностанции, които са се изпратили и са се използвали през социалната медия, в огромен размер, под политическа или хибридна атака. Хората, които са организирали това, са свързани с младежката организация на ГЕРБ”, посочи Петков.

Според премиера, въпреки че цялата система е била абсолютно обезпечена с гориво, се е използвал страхът на хората от войната и се е създала паника за няколко часа, без да има причина за това.

„Усетим ли оттук нататък подобен тип хибридна атака, политическо разклащане на системата, опитвайки се да се изведат политически дивиденти на гърба на хората, ще имаме координиран отговор моментално”, категоричен беше премиерът.

Министър-председателят призова българите да не се притесняват, като увери, че гориво има навсякъде и запасите са налични. „Танкерите идват в базите, вносът се случва. Няма причина, освен грубите манипулации, за глупави политически цели”, подчерта Петков.

Премиерът отчете, че паниката с горивата е била овладяна, а търсенето и цените на следващия ден са били нормални. „На всички тези обяснения на Борисов за не знам си коя зима - просто, жалко е да се използва страхът на народа за политически цели”, заяви той.

„Ако търсенето при горивата се увеличава с 10-20%, това е една ситуация. Ако в рамките на 1 ден търсенето е 3-4 пъти по-голямо и ако виждаме цистерни за мляко, които се пълнят с гориво, това е меко казано странно. Въпреки това добрата новина е, че стрес тестът беше преодолян и пазарът устоя на този натиск”, каза министърът на енергетиката Александър Николов.

 

 

„България е 6 млн. и половина като консумация и е отворена към целия европейски пазар. Цените, както на производителите, така и на веригите, са пряко зависими от международни пазари, а в момента и в по-голяма степен от съответните котировки в Русия. Дори ако изключим този фактор, през последните няколко седмици цените на основата компонента петрол се повишиха. Колкото и да искаме да сме остров, в който да се запазват цените във всякаква ситуация, това е невъзможно”, коментира още той.

Министерският съвет става директна точка за контакт към Европейската прокуратура

Петков обяви още, че Министерският съвет ще стане директна точка за контакт към Европейската прокуратура. Премиерът уточни какво точно означава това: „Сигнали от МС ще отиват директно в Европейската прокуратура, без да трябват посредници”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.