Украинска диверсионна група е запалила учебно-тренировъчния комплекс, заяви говорителят на руското Министерство на отбраната

Руското министерство на отбраната заяви, че украински диверсанти са отговорни за случилото се тази нощ на територията на Запорожката атомна електроцентрала, предадоха Ройтерс и БТА. Говорителят на ведомството Игор Конашенков окачестви събитията като "чудовищна провокация".

Украйна заяви, че руски сили са атакували централата в ранните часове на днешния ден и действията им са довели до пожар в пететажния учебно-тренировъчен корпус, намиращ се на територията на централата. 

Пожар край най-голямата АЕЦ в Европа след руска атака (ВИДЕО)

Конашенков представи руската гледна точка за случилото се.

"Тази нощ, на територията, прилежаща към електроцентралата, киевският националистически режим направи опит за чудовищна провокация", заяви той. И дпълни, че патрулиращи членове на руската национална гвардия са били атакувани от група украински диверсанти.

Конашенков заяви още, че за да провокират ответна стрелба по корпуса, диверсантите започнали да стрелят с огнестрелни оръжия по военнослужещите от руската гвардия.

"При ответната стрелба на руския патрул огневите точки на диверсантите в сградата са били сломени. Напускайки корпуса, украинската група го е запалила", обобщи Конашенков.

Руснаците са овладели контрола над Запорожката АЕЦ

Изявленията на украинския президент Володимир Зеленски и неговите разговори с представители на САЩ и Великобритания във връзка със Запорожката АЕЦ навеждат на мисълта, че се прави опит Русия да бъде обвинена в създаването на огнище на радиоактивна зараза, изтъкна Конашенков.

По думите на руския говорител или киевският режим е виновен в престъпен замисъл за извършване на провокация, или президентът Зеленски напълно е загубил контрол над действията на украинските диверсионни групи.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.