Съобщава се за десетки цивилни жертви

Военните действия в много части на Украйна продължават. Руските войски съобщават, че са обкръжили столицата Киев, но украинските власти отричат. В деветия ден на войната Русия засили въздушните си атаки. Съобщава се за десетки цивилни жертви.

По последна информация въздушни удари са започнали и над село, намиращо се на 10 км от Киев. Към момента има 7 жертви. Сред загиналите са и 2 деца. Според някои новинарски агенции парче от ракета е паднало върху вила на президента Зеленски, недалеч от столицата.

Чернигoв, Житомир и столицата Киев остават на прицела на руските атаки. Въздушни удари имаше и в Мариупол.

„Мариупол е частично обкръжен, но ситуацията е овладяна. Нашите сили отблъснаха опитите на противниците да обсадят напълно града. Що се отнася до Одеса, няма пряка заплаха, но цялостно сме предпазливи оптимисти за това как би се развила ситуацията. Рано е за оценки”, каза  Олексий Арестович, съветник на президента на Украйна. 

Въздушни удари в село до Киев, сред жертвите има деца

Пореден ден не спират ударите и по втория по големина град Харков.

„Сърцето на града е разбито. Още не мога да повярвам какво се случи за седмица. Виждам гняв и отчаяние в очите на хората заради множеството убити деца и жени. Градът е подложен на въздушни удари денонощно, целят се в жилищните райони”, разказа Мария, жител на Украйна.

Подобни са историите и на столичани. Днес жителите на Киев осъмнаха сред паднали ракети.

„Това е геноцид срещу украинската земя и народа й. Просто е ужасно”, каза Игор, жител на Киев.

Киев е най-голямата цел на руската армия. Днес федерацията обяви, че е поела контрола над града, но украинските власти отричат. Междувременно президентът Владимир Путин предупреди всички, които се противопоставят на действията на Русия в Украйна,  да не изострят ситуацията допълнително.

„Нямаме лоши намерения към нашите съседи. Бих ги посъветвал да не ескалират ситуацията и да не стига до ограничения. Ние изпълняваме нашите задължения и ще продължим да го правим. Не виждаме необходимост от влошаване на отношенията ни”, каза Путин.

„Когато падат бомби върху нашите градове, когато войниците насилват жени в окупираните градове, тогава е трудно да се говори за ефективност на международното право. Врагът е много по-силен от нас, но правото е на наша страна и знаем, че рано или късно ще носи отговорност за делата си”, категорична е Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна.

Междувременно екип на Трибунала в Хага продължава разследването срещу Русия за военни престъпления, извършени в последните девет дни.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.