Това обяви премиерът Кирил Петков

Министерският съвет става директна точка за контакт с Европейската прокуратура. Това обяви премиерът Кирил Петков. Вече и правителството ще може да изпраща директно сигнали до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

„Искам да направя едни нови отношения между ЕП и МС. Ще имаме възможността просто да няма посредница за информацията, за да може най-експедитивно да изпращаме сигнали, които са свързани със злоупотреба на европейски средства”, обяви министър-председателят.

У нас пряк контакт с прокурорите в Люксембург имат от  държавното обвинение, МВР и агенция митници. Последните две институции бяха включени в списъка по настояване на Кьовеши.  На практика промяната би позволила на изпълнителната власт  да заобиколи Прокуратурата при контакт с Кьовеши.

„Разширяването на субектите, които могат да сигнализират, не е проблем. Проблемът е, че по отношение на органи трябва да се прецени предварително достоверността на сигналите, които се изпращат до европейския прокурор”, каза юристът Наталия Кинелова.

Според юристи правителството предприема този ход, за да запълни празноти в закона, свързани с хората, които подават сигнали до Кьовеши.

„И тъй като гражданите, когато подават трябва да им се осигури в последвстие защита, а в националното законодателство такава все още не е предвидена, предполагам, че разширяват кръга от национални органи, които да се сезират”, каза Кинелова.

На практика не всеки сигнал до Европрокуратурата се превръща в разследване. Той трябва да е основателен и да е свързан с престъпления, засягащи финансовите интереси на Евросъюза.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.