Повечето се насочват към страни от Западна Европа

През пунктовете на румънско-украинската граница до момента са влезли над 20 хиляди ураинци. От началото на войната до днес украинските граждани в Румъния са близо 190 хиляди. Повечето от тях се насочват към различни страни от Западна Европа, а около 20 хиляди души са избрали за последна спирка Румъния.

Към този момент в Румъния има 22 бежански лагера с 1977 места. През тях са преминали повече от 6000 души, като повечето остават за часове или най-много дни.  След това продължават пътя си, обикновено на Запад. 

Четири поколения жени, пристигат на границата рано сутринта.  Признават,  че не знаят как ще изминат хилядите километри до Италия. Но и са благодарни,  че всички вече са на сигурна земя. Освен мъжете им,  останали от другата страна на границата. 

Тамара не оставя никой в Украйна.  Баща й заминал за чужбина отдавна.  За да стигне до тук пък,  тя прекосила родината си с най-близките на сърцето й хора. 

„Пътувахме няколко дни  дойдохме  с влак от Киев, после отидохме в един град,  за да вземем братовчедка ми, останахме там няколко дни, след това  до границата стигнахме  с такси”, споделя тя.

 

 

Така войната научила Тамара как един живот може да се събере в един куфар 

Засега трите жени ще останат в Румъния. 

И за да може по-малко хора да се притесняват за следващата стъпка и днес на границата от рано сутринта има редица доброволци, предлагащи превоз. Сред тях и представители на Столичната общината.

 „Късно снощи пристигнахме с два автомобила на дирекцията, с който сме готови да помогнем на 10 човека нуждаещи се. Предимно деца и майки. Като ги закараме в София и там, ако желаят им се подсигурява всичко необходимо”, обясни Николай Недев от Дирекция „Аварийна помощ и превенция”.

За втори път екип на общината идва на румънско-украинската граница. Първият път превозили две майки и три деца. Осигурили им и  подслон и храна. 

 

Нов ситуационен център отвори врати на Дунав мост. Представители а различни организации са готови да предоставят подслон и информация на бягащите от войната.

Трафикът на Дунав мост продължава да е интензивен. Средно за денонощие около 2 хиляди души, бягащи от Украйна, влизат в България.

„Много майки търсят  бебешки храни, памперси например. Много дарители се отзоваха и дариха хранителни продукти и напитки”, споделиха от центъра.

Планира се чрез община Русе да се осигури интернет връзка и мобилен телефон.

Не са малко и хората, които се отправят към украино-румънската граница, за да помогнат на нуждаещите се. Един от тях е актьорът Алек Алексиев. 

 

 

Повече вижте във видеата.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.