Събитията от последните дни приличат на ядрено изнудване, добави експертът

Най-лошият сценарий за Украйна ще бъде да изостави атомните си централи. Това каза в ефира на „Събуди се” експертът по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев. По думите му едно от основните изисквания за безопасното функциониране на една атомна централа е да има обучен персонал.

„Една атомна централа не е предвидена на издържи на военни удари, няма никакви защити. Няма шанс да оцелее, ако бъде обстрелвана например. Могат да бъдат нанесени редица щети, които да извади енергийния блок от стоя поне за година. Дори и да падне снаряд в защитната обвивка на някои от реакторите, няма да има особени щети. Опасност съществува обаче, ако попадне в трансформаторите. Това ще доведе до незабавна експлозия”, обясни той.

Проф. Касчиев коментира още, че няма как България да не научи, ак има опасност от изтичане на радиация.

След пожара в Запорожката АЕЦ: Г-7 готви нови санкции за Русия

„След „Чернобил” има много добри създадени защити у нас и в съседни страни”, успокои той.

Събитията от последните дни приличат на ядрено изнудване, според експерта.

„Да припомни, че имаше много политици, които твърдяха, че страна с ядрени централи не може да бъде обект на агресия. Оказа се, че грешат”, каза още той.

На този фон фармацевти информира за недостиг на йодни таблетки в аптеките.

„Стандартизирана таблетка калиев йодид ние не предлагаме, но имаме заместители, под формата на хранителни добавки. Отчита се повишено търсене. Количествата са ограничение, има проблем и с доставките, но за момента медикаменти има”, каза собственикът на аптека в Монтана Диана Попова.

Проф. Георги Касчиев беше категоричен, е приемът на подобни медикаменти не трябва да се прилага без необходимост.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.