Подадени са 73 молби за хуманитарна закрила

По информация от Главна дирекция „Гранична полиция“ от началото на конфликта в Украйна до днес на всички пунктове на българо-румънската граница в България са влезли близо 25 000 украински граждани, информират властите.

На границата са подадени 73 молби за хуманитарна закрила.

От там припмнят, че гражданите на Украйна имат право на безвизово влизане в  България и право на пребиваване 90-дневен престой в рамките на всеки 6-месечен период в Република България.

Срокът може да бъде продължен по хуманитарни причини, свързани с извънредни обстоятелства.

Близо 190 хиляди са украинците в Румъния

Украинските граждани, които желаят да продължат безвизовия си престой в България, могат да подадат заявление в дирекция „Миграция“ преди изтичането на разрешения срок на пребиваване по силата на безвизовия режим. Бланка на заявлението се получава на място или се попълва предварително, като се изтегля от интернет страницата на дирекцията.

Гражданите на Украйна, които желаят да получат международна закрила (статут на бежанец или хуманитарен статут), могат да подадат заявление в поделенията на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, пред органите на дирекция „Миграция“ и Главна дирекция „Гранична полиция“.

Нов ситуационен център отвори врати на Дунав мост. Представители а различни организации са готови да предоставят подслон и информация на бягащите от войната.

Трафикът на Дунав мост продължава да е интензивен. Средно за денонощие около 2 хиляди души, бягащи от Украйна, влизат в България.

„Тук при нас всеки може да получи подкрепителни напитки, чай, кафе, вода. Много майка търсят и топла вода да бебетата си, за да им разтворят адаптираното мляко, търсят се и памперси”, обясни директорът на БЧК-Русе Антоанета Ябанозова.  

„Планира се и да се постави връзка с интернет, както и мобилен телефон, който украинците, които нямат възможност и телефоните им нямат батерии, могат да се свържат със своите близки , да им кажат къде са или ако им е необходимо да потърсят как да тръгнат до следващата локация накъдето са тръгнали чрез интернет”, добави Симона Христова от Община Русе.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.